אינדקס עורכי דין | פסיקה | המגזין | טפסים | פסקדין Live | משאלים | שירותים משפטיים | פורום עורכי דין נגישות
חיפוש עורכי דין
מיקומך באתר: עמוד ראשי >> מגזין >> דיני משפחה >> חשבתם שהסכם ממון יחסוך מכם דיונים מכוערים בבתי המשפט? טעיתם!

חשבתם שהסכם ממון יחסוך מכם דיונים מכוערים בבתי המשפט? טעיתם!

מאת: עו"ד אילן הראל | תאריך פרסום : 26/04/2015 17:36:00 | גרסת הדפסה

הסכמי ממון נועדו לתת לכם שקט נפשי ולהסיר את החששות לגורל רכושכם במקרה של פרידה מבן הזוג. אלא שהמצב לא כל כך פשוט, והסכם הממון לא תמיד ישמור עליכם.

שווּ בדמיונכם את הסיטואציה הבאה: עבדתם קשה ובזיעת אפכם הצלחתם לרכוש דירה. החיים נמשכו והגורל זימן לכם את אהבת חייכם. למרות היחסים הנהדרים, החלטתם להישאר עם הרגליים על הקרקע ולפני החתונה חתמתם על הסכם יחסי ממון. חלפו כמה שנים, האהבה נמוגה והיחסים התערערו עד שהגיעו מים עד נָפש והחלטתם להתגרש. אתם רגועים – חתמתם על הסכם. אך האם אתם באמת לגמרי מוגנים?

לשאלות על הסכמי ממון:

כנסו לפורום דיני משפחה   

גירושין בימינו אינם דבר נדיר, לכן טבעי מאד שזוגות רבים חותמים על הסכמי ממון מבעוד מועד, ומסדירים במסגרתו את חלוקת הרכוש ביניהם במקרה של פרידה או במקרים אחרים.

ייחודו של הסכם יחסי ממון נעוץ בחוסנו וכוחו לגבור על ההסדר הנקוב בפרק השני בחוק יחסי ממון לפיו רכוש שנצבר במהלך חיי הנישואין הוא משותף ובר איזון.

גם במקרה שלא התחתנתם, אם לא חתמתם על הסכם ממון, אתם עלולים למצוא את עצמכם נפרדים ממחצית מרכושכם הבלעדי לטובת בן או בת הזוג כאשר "בסך הכל" התגוררתם יחד, שכן זוגות שמתגוררים יחד מבלי שהתחתנו עשויים להיות מוכרים כ"ידועים בציבור", אפילו אם לא התכוונו לכך.

בעבר, בתי המשפט לא היו רשאים לאשר הסכם יחסי ממון בין בני זוג שאינם נשואים אולם הדבר השתנה לאור ע"א 6854/00 שעיגן את סמכותו של בית המשפט לאשר הסכמים בין ידועים בציבור ולתת להם תוקף של פסק דין.

אם כך, חתימתכם על הסכם יחסי ממון אמורה להעניק לכם שקט ורוגע מתוך ההנחה שההסכמות שעוגנו בהסכם, אושרו וקיבלו תוקף של פסק דין. יחד עם זאת, חשוב לזכור שלא מדובר בחסינות מוחלטת מפני תביעות עתידיות, שכן בית המשפט יבחן כל מקרה לגופו.

להלן יפורטו העילות הנפוצות לביטול ההסכם:

כשל פרוצדוראלי או אי הבנת ההסכם:

חוק יחסי ממון קובע שההסכם חייב להיות מאושר על ידי בית משפט או בית דין, או בפני נוטריון בהנחה שהצדדים לא נישאו. במקרה שהצדדים לא פעלו לאישור כדין, ניתן לטעון לביטול ההסכם.

גילוי נאות

אי גילוי מכלול הנכסים יכול לשמש עילה לביטול ההסכם. לכן מומלץ לפרט את מכלול הנכסים או החובות בהסכם, על מנת לשלול מראש את האפשרות של אחד הצדדים לטעון שאילו היה יודע את העובדות, הנתונים והנכסים שהוסתרו, לא היה חותם על ההסכם.

בתמ"ש 6771-07 בית משפט לענייני משפחה בתל-אביב ביטל הסכם גירושין שאושר כפסק דין במסגרת הליך גישור לאחר שקבע כי הבעל הטעה את האישה, ניהל חיים כפולים מאחורי גבה וביצע כלפיה עבירת תרמית המצדיקה את ביטולו של ההסכם. בנוסף, בית המשפט חייב את הבעל לשלם לאישה 200,000 שקל בתוספת 50,000 שקל הוצאות משפט.

טעות, הטעיה, עושק ומרמה

בפסק דין שניתן בביהמ"ש העליון בע"א 1581/92, השופטים ג' בך, י' זמיר ו- ט' שטרסברג-כהן, קבעו כי "טעות או הטעיה שיש בהן כדי לגרום לביטולו של חוזה רגיל, יש בהן גם כדי להביא לביטול הסכם יחסי ממון בין בני-זוג, גם כאשר זה אושר על-ידי בית המשפט המחוזי או על-ידי בית הדין הדתי".

קביעתו של בית המשפט כאמור הביאה ליצירת איזון וצדק במקרים שבהם הוכח כי צד למערכת היחסים ניצל את כוחו נגד חולשותיו של הצד האחר והביא אותו לחתום על הסכם תוך פגיעה ברצונו החופשי או מבלי שיבין את משמעות חתימתו.

דוגמא נוספת לביטולו של הסכם שאושר לפי חוק יחסי ממון ניתן למצוא בתמ"ש 203797/95 ק.י נ' ק.א, במסגרתו עתר הגבר לביטול ההסכם, בטענה שיש לבטל את החלקים הממוניים של ההסכם לרבות מזונות האשה, משנתקיימו נסיבות של עושק, טעות, הטעייה, וכן מנימוקי צדק.

באותו מקרה, הגבר התחייב לוותר על מיליונים לטובת אשתו מתוך אמונה שהדבר יקרב אותה וישיבה לחיקו. השופטת טובה סיוון קיבלה את תביעתו וביטלה את פסק הדין מעיקרו, על אף שאושר על ידה לאחר שווידאה טרם אישור ההסכם בעבר שהבעל מסכים לתוכנו.

בית המשפט קבע שההסכם נוטה באופן חד צדדי לטובת האישה, כתוצאה מהשפעתה הרבה על הבעל, שחתם בנסיבות של עושק וכפייה נפשית. בית המשפט גם התחשב בעובדה שהבעל לא היה מיוצג, ולבסוף חייב את האישה להשיב את הכספים ששולמו לה על פי ההסכם.

מדויק ככל האפשר

עינינו הרואות כי בית המשפט לא יהסס לבטל הסכם ממון, אם השתכנע שהוא נחתם בנסיבות מפוקפקות או תוך ניצול חולשתו של צד, או כאשר הצדק המוסר וההגינות זועקים לכך. יחד עם זאת, מאחר שההסכם כבר נבדק ואושר, בתי המשפט נוטים שלא לפתוח מחדש עניינים שכבר נדונו. לפיכך, הסכמי ממון יבוטלו רק במקרים קיצוניים.

על מנת להקטין את הסיכוי לביטולו, כדאי לציין בתוכן ההסכם כי הוא נחתם מרצונכם החופשי, ללא השפעה בלתי הוגנת האחד כלפי משנהו, ולהצהיר שביצעתם את כל הבדיקות הנדרשות על ידכם לאימות הנתונים. מעבר לכך, כפי שבוחרים רופא טוב או כל בעל מקצוע אחר, כדאי לערוך את הסכם הממון בפני עורך דין מקצועי העוסק בדיני המשפחה, על מנת לוודא שההסכם יהיה בהיר, מגובש ומדויק ככל האפשר.

* עו"ד אילן הראל עוסק בדיני משפחה.

** המידע המוצג במאמר זה הנו מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחברת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.

אתר המשפט הישראלי "פסקדין"

www.psakdin.co.il 

המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.

פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.

פסקי דין קשורים

קטגוריות


שאל את המשפטן
יעוץ אישי שלח את שאלתך ועורך דין יחזור אליך
* *   
   *
 


תגובות

הוסף תגובה
אין תגובות
שירותים משפטיים





עורכי דין בתחום דיני משפחה באזור :
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות











כתבות נוספות בתחום דיני משפחה
פלאי הטכנולוגיה: הליך גישור ב-Skype
עו"ד אסנת הכהן (צילום: רינת בורג)

כל הזכויות שמורות לפסקדין - אתר המשפט הישראלי
הוקם ע"י מערכות מודרניות בע"מ