אינדקס עורכי דין | פסיקה | המגזין | טפסים | פסקדין Live | משאלים | שירותים משפטיים | פורום עורכי דין נגישות
חיפוש עורכי דין
מיקומך באתר: עמוד ראשי >> מגזין >> תמ"א 38 >> יורשיה של דיירת מוגנת שנפטרה יקבלו דירה בפרויקט פינוי-בינוי

יורשיה של דיירת מוגנת שנפטרה יקבלו דירה בפרויקט פינוי-בינוי

מאת: עו"ד גיא יקותיאל | תאריך פרסום : 15/08/2019 16:21:00 | גרסת הדפסה

התחדשות עירונית, יורשיה של דיירת מוגנת שנפטרה יקבלו דירה בפרויקט פינוי-בינויעו"ד גיא יקותיאל [אילוסטרציה חיצונית: fotoinfot,123RF]

היזמיות דרשו מבני המשפחה להתפנות מהדירה במהלך השבעה, והודיעו כי ההסכם בוטל. בית המשפט התרעם על ההתנהלות חסרת תום הלב וקבע כי ההסכם עליו חתמה המנוחה תקף וחל גם על היורשים.

בית משפט השלום בתל-אביב חייב לאחרונה את יזמיות הבנייה "פרויקט לוגאנו יהוד" ו"אאורה ישראל" לספק ליורשיה של דיירת מוגנת שחתמה על הסכם פינוי בינוי דירה בפרויקט ובנוסף לשלם להם 900 אלף שקל – כפי שהתחייבו. השופטת הבכירה אושרי פרוסט-פרנקל מתחה ביקורת על התנהלותן חסרת תום הלב של היזמיות וקבעה כי לא היו רשאיות לבטל את ההסכם רק משום שהדיירת נפטרה.

ההסכם, שנחתם ב-2012, הבטיח למנוחה לה דירה חדשה בפרויקט לוגאנו בנוסף ל-900 אלף שקל אם בתוך 36-48 חודשים יתקיימו שלושה תנאים: 85% מהדיירים במתחם יחתמו על הסכם זהה, כולם יפונו ויינתן לפרויקט היתר בנייה.

בפועל, מה שקרה הוא שהדיירת נפטרה ב-2015, לפני שהפרויקט הושלם, היזמיות ביטלו את ההסכם וסירבו להעביר את זכויותיה ליורשיה.

היורשים, שהגישו נגדן תביעה לאכיפת ההסכם, טענו כי הנתבעות שלחו נציגים לבית המנוחה עוד בזמן שהם ישבו שבעה, כינו אותם "פולשים" ודרשו מהם להתפנות. היורשים טענו כי הנתבעות התנערו מההסכם שלא כדין ומבלי שהייתה להן זכות לבטל אותו באופן חד-צדדי, וכי הם זכאים להיכנס בנעליה ולקבל את שהובטחה לה לפיו.

הנתבעות טענו מצדן כי ההסכם התבטל משום שלא התקיימו התנאים המתלים, ובכלל זה לא הייתה הסכמה של 85% מהדיירים על הפרויקט, לא כולם פונו ולא התקבל היתר בנייה. לטענתן, מאחר שההסכם פקע והמנוחה חזרה להיות דיירת מוגנת ואף אחד מיורשיה לא נחשב לדייר ממשיך – הרי שאין להם כל זכויות בנכס.  

הפלו בין הדיירים

השופטת הבכירה פרוסט-פרנקל קבעה כי אילו המנוחה הייתה הולכת לעולמה כדיירת מוגנת הנכס אכן היה חוזר לבעליו אלא שההסכם שינה את המצב המשפטי. זאת, כיוון שבהסכם היא ויתרה באופן מיידי על זכויותיה כדיירת מוגנת, כולל הזכות לבצע פעולות בנכס ואפילו להכניס מטפלת, ובתמורה קיבלה את הזכות לדירה חדשה ופיצוי כספי בהתקיים התנאים שנמנו בו.  

כלומר, מרגע החתימה לא מדובר עוד על זכות לדיירות מוגנת אלא זכות כספית-חוזית שבהחלט יכולה לעבור ליורשים.  

השופטת קבעה עוד כי הוכח ששניים מתוך שלושת התנאים שנקבעו בהסכם התקיימו, ואילו התנאי היחיד שלא התקיים הוא הוצאת היתר הבנייה בזמן. אלא שהנתבעות הן אלה שגרמו לעיכוב ולכן לא הייתה להן זכות לבטל את החוזה משום כך.

יותר מזה, בפועל הן לא ביטלו את ההסכמים שנחתמו עם הדיירים האחרים , הפרויקט יצא אל הפועל והדירה שיועדה למנוחה נמכרה. מכאן, שביטול ההסכם נעשה אך ורק בשל פטירת המנוחה – וזו אינה עילה לגיטימית לביטול הסכם מחייב.

לאור הדברים האמורים השופטת הבהירה כי התנהלות הנתבעות – שהחליטו עם מי נוח להן לקיים את ההסכם ועם מי לא –  הייתה בחוסר תום לב ונחשבת לאפליה אסורה בין דיירים במצב זהה .

לפיכך התביעה התקבלה במלואה. השופטת פרוסט-פרנקל קבעה כי שההסכם עם המנוחה תקף ויורשיה זכאים לקבל דירה שוות ערך לזו שהובטחה למנוחה וכן פיצוי של 900 אלף שקל בתוספת הפרשי ריבית והצמדה מיום שהדירה המובטחת הייתה מוכנה. בנוסף, חויבו הנתבעות בהוצאות משפט ושכר טרחת עורך דין של 50,000 שקל.

  • שמות באי הכוח לא צוינו בפסק הדין
עו"ד גיא יקותיאל עוסק/ת ב- תמ"א 38
** הכותב/ת לא ייצג/ה בתיק.

המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.

פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.

פסקי דין קשורים

קטגוריות


שאל את המשפטן
יעוץ אישי שלח את שאלתך ועורך דין יחזור אליך
* *   
   *
 


תגובות

הוסף תגובה
אין תגובות
שירותים משפטיים





עורכי דין בתחום תמ"א 38 באזור :
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות











כתבות נוספות בתחום תמ"א 38
מחדל הממ"דים: איך קרה שלמיליוני אזרחים עדיין אין הגנה מטילים?
עו"ד גיא פרבמן | צילום: שמרית מאור, אילוסטרציה: Maciej Ruminkiewicz on Unsplash
בהתחדשות עירונית הגודל כן קובע?
עו"ד אוהד הרן | צילום: פוטו פרג׳, אילוסטרציה: zanck FL on Unsplash

כל הזכויות שמורות לפסקדין - אתר המשפט הישראלי
הוקם ע"י מערכות מודרניות בע"מ