אינדקס עורכי דין | פסיקה | המגזין | טפסים | פסקדין Live | משאלים | שירותים משפטיים | פורום עורכי דין נגישות
חיפוש עורכי דין
מיקומך באתר: עמוד ראשי >> מגזין >> דיני משפחה >> כתובה של 6 מיליון לירות הפכה ל-360 אלף שקל

כתובה של 6 מיליון לירות הפכה ל-360 אלף שקל

מאת: עו"ד תמרה רפאלוב | תאריך פרסום : 18/11/2019 10:57:00 | גרסת הדפסה

עוד גירושין, כתובה של 6 מיליון לירות הפכה ל-360 אלף שקלעו"ד תמרה רפאלוב [אילוסטרציה חיצונית: bee32, www.123rf.com]

דייני בית הדין הרבני הגדול קיבלו את טענת האישה בערעור כי שערוך הכתובה, שנערכה לפני 40 שנה, לא יכול להסתכם ב-150 אלף שקל בלבד כפי שפסקו לה בבית הדין האזורי.

בכתובה מלפני 40 שנה ננקב סכום של 6 מיליון לירות. מה שוויה כעת? בית הדין הרבני האזורי פסק לאישה 150 אלף שקל כפשרה, אך דייני בית הדין הרבני הגדול, הרב ציון לוז-אילוז, הרב שלמה שפירא והרב א' אהרן כץ קבעו כי הסכום לא מתיישב עם הפער העצום בין שווי הכתובה לאחר הצמדה לבין הסכום המגוחך שמתקבל ללא הצמדה (כ-3 מיליון שקל מול 600 שקל). על כן, הדיינים נענו לבקשת האישה והגדילו את התשלום ל-360 אלף שקל – שווי חלקו של הגרוש בדירה המשותפת, תוך שציינו כי אפשר היה לחייב בסכום גבוה בהרבה מאחר שהכתובה המקורית הייתה גבוהה מאוד ביחס לכתובות בשנות ה-70.

בני הזוג נישאו ב-1979 והתגרשו בשנה שעברה תוך שבית הדין האזורי קבע כי האישה זכאית למלוא הכתובה שלה מאחר שהבעל לשעבר גרם לפירוק הנישואים. הבעיה הייתה שהכתובה נכתבה בלירות – 6 מיליון לירות ליתר דיוק – ובין פוסקי ההלכה והדיינים עדיין יש מחלוקת בשאלה האם מותר להצמיד כתובה כזו למדד או לא. לפיכך, הדיינים החליטו לפסוק "על דרך הפשרה" והגיעו לסכום של 150 אלף שקל.

בערעור שהגישה האישה על החלטה זו היא טענה כי אם מצמידים את הסכום המקורי למדד מגיעים ל-3 מיליון שקל, כך שהפשרה אליה הגיע בית הדין לא סבירה. האישה ציינה כי בפסקי דין רבים נקבע שסכום כתובה בפשרה צריך לעמוד על שני שליש מהערך המוצמד, כך שבמקרה זה הגיעו לה 2 מיליון שקל. עם זאת, האישה הבהירה כי תסתפק ב-360 אלף שקל – סכום שיאפשר לה לרכוש את חלקו של הגרוש בדירה המשותפת ולזכות בקורת גג.

לפי הכוונה בזמן אמת

הדיינים הרב א' אהרן כץ, הרב שלמה שפירא והרב ציון לוז-אילוז נענו לבקשת האישה. הדיין לוז-אילוז כתב כי הפשרה אליה הגיע בית הדין האזורי לא הגיונית בהתחשב בפער העצום בין סכום הכתובה לאחר הצמדה לבין הסכום ללא הצמדה – כ-3 מיליון שקל מול 600 שקל.

לדעתו, כאשר סכום הכתובה ללא הצמדה מגוחך, יש לחייב בסכום שמבטא את אומד דעתם של החתן והכלה במועד שבו נערכה הכתובה. במקרה הנוכחי, למשל, סכום הכתובה המקורי נחשב לסכום גבוה מאוד ביחס לכתובות אחרות באותן שנים ונראה כי ביטא "חיבה יתירה" של החתן לכלתו.

"לפי היגיון זה, הסכום של 150,000 ש"ח שנקט בו כבוד בית הדין האזורי, לדעתי, לא יכול להיכנס באומד הדעת הזו", כתב הדיין לוז-אילוז. "רבים מהחתנים כיום מתחייבים בכתובתם 180,000 ש"ח ואף 260,000 ש"ח, ויש המוסיפים עד ל500,000 ש"ח, כפי שעינינו רואות ואזנינו שומעות".

בהתאם לכך, הדיין קבע כי סכום הכתובה צריך להיות גבוה מחצי מיליון שקל, אלא שהוא אינו רשאי לפסוק לה סכום גבוה יותר מזה שביקשה.

הדיין הוסיף עוד כי היה מגיע למסקנה דומה גם על דרך הפעלת מנגנון "פיצויי גירושין", שחלק מהדיינים סבורים שיש להשתמש בו כששווי הכתובה ללא הצמדה אינו סביר. לפיכך נפסק כי סכום הכתובה יעמוד על 360 אלף שקל, ללא חיוב בהוצאות.

עו"ד תמרה רפאלוב עוסק/ת ב- דיני משפחה
** הכותב/ת לא ייצג/ה בתיק.

המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.

פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.

פסקי דין קשורים

קטגוריות


שאל את המשפטן
יעוץ אישי שלח את שאלתך ועורך דין יחזור אליך
* *   
   *
 


תגובות

הוסף תגובה
1

עיוותי הלכות ודין

הכתובה אינה להעניש את הבעל. בימים עברו הגרושה היתה עוברת משבר כלכלי קשה ולכן חז"ל תקנו את הכתובה. הכתובה צריכה חלק באיזון הנכסים. בשום מקום לא בתורה ולא במשנה יש הלכה להעניש את הבעל אם רצונו להתגרש.
1
שירותים משפטיים





עורכי דין בתחום דיני משפחה באזור :
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות











כתבות נוספות בתחום דיני משפחה
גירושין: כיצד "לעשות את זה יפה" ומבלי להסתכן
עו"ד אילן יעקובוביץ, צילום: מלי אורן
בעקבות פרשת גז: על תופעת הסרבנות והדרכים להתמודד איתה
עו"ד אביטל רבינוביץ, צילום: רונן עמרני

כל הזכויות שמורות לפסקדין - אתר המשפט הישראלי
הוקם ע"י מערכות מודרניות בע"מ