האיש חויב בפסק דין לשלם מיליון ש' לצעירה שברחה ממנו ונפלה מצוק אחרי שאיים לרצוח את אחיה. בתיק חדלות הפירעון שלו נקבע כי זו לא אלימות חמורה שמונעת קבלת הפטר על החוב
גבר ששקע בחובות בגלל מעשים פליליים שביצע יוכל לקבל הפטר – כך נקבע לאחרונה בבית משפט השלום בנוף הגליל-נצרת. האיש חויב לשלם פיצוי בסך מיליון שקלים לצעירה שכתוצאה מאיומיו לרצוח את אחיה, נפלה מצוק ונחבלה כשניסתה לברוח. השופטת נסרין אסכנדר-מוסא קבעה שלא מדובר בחוב אשר נוצר בגין עבירת אלימות חמורה, ומשכך אין מניעה לתת לחייב תכנית שיקום. נקבע שאם ישלם כ-5% מהחוב תוך 70 חודשים – הוא יקבל הפטר.
האירוע שהחל את הסתבכותו הכלכלית (והפלילית) של החייב התרחש לפני כעשור. במהלך טיול טרקטורונים בו שהו החייב וכמה חברים, בהם הצעירה ואחיה, החל החייב לפתע לתקוף את אחת החברות באגרוף ולאיים ברצח על אחיה של הצעירה, תוך שהוא מצמיד סכין לצווארו. כשהיא אחוזת אימה ובהלה רצה האישה אל מדרון יער סמוך ונפלה מצוק שלא ניתן היה להבחין בו. היא ספגה חבלות רבות, החמורה שבהן ברגלה השמאלית.
בעקבות מעשיו הועמד החייב לדין והורשע בעבירות איומים, תקיפת סתם והחזקת סכין למטרה לא כשרה. נגזר עליו עונש מאסר, לצד עונשים נלווים. בהמשך הגישה הצעירה שנפלה מצוק תביעה נזיקית נגד החייב, ובאוקטובר 2019 קבע בית משפט השלום בצפת שעליו לפצות אותה בכמיליון שקלים על נזקיה.
החייב (44), נשוי ואב ל-6 ילדים שאחד מהם נכה, התקשה לשלם את החוב. במאי 2021 נפתחו הליכי חדלות הפירעון בעניינו. בבית המשפט הוא סיפר כי הוא שוחרר מהכלא לפני כשנה ושהוריו הם אלה שנושאים במלוא הוצאותיו. עוד הוא הוסיף כי הוא גר עם משפחתו בדירת עמידר, אשתו לא עובדת והוא משתכר כ-8,000 שקלים בחודש.
לא התכוון לפגוע בה
עיקר המחלוקת בפסק הדין נסובה סביב השאלה האם החייב יכול בכלל לקבל הפטר, שכן לפי החוק "חוב הנובע מאלימות חמורה" אינו בר הפטר. בעלי התפקיד מטעם הממונה על חדלות פירעון גרסו שאכן מדובר בחוב שכזה ולכן אין תועלת בהמשך ניהול ההליך. מנגד, החייב טען שלא מדובר בעבירה של אלימות חמורה, שכן הוא כלל לא נגע בצעירה.
השופטת אסכנדר-מוסא צידדה בעמדת החייב. היא הסבירה שהעבירות בהן הורשע החייב אינן נכנסות להגדרת "עבירת אלימות חמורה" שבחוק, ומכאן שאין מניעה לקבל הפטר על חובות שנוצרו בגינה, כמו החוב בפסק הדין בסך מיליון השקלים.
"לא נעלמה מעיניי העובדה כי חובו העיקרי של היחיד נוצר בחוסר תום לב, אגב הסתבכותו באירוע פלילי ותוך שימוש באלימות", כתבה השופטת והוסיפה: "יחד עם זאת, קביעתי שליחיד חוב שנוצר בחוסר תום לב אין בה לבדה כדי לשלול מתן צו לשיקום כלכלי בעניינו של היחיד ומתן ההפטר בהמשך".
לדברי השופטת, נוכח מכלול הנסיבות שהצביעו על אירוע מלפני כעשור, כאשר לחייב לא הייתה כוונה לפגוע ישירות בנושה, אלא פציעתה נגרמה בגלל שנבהלה, ברחה ונפלה מצוק, הרי שאין הצדקה לבטל את הליך חדלות הפירעון. הפסול שבמעשי החייב, כך השופטת, יקבל מענה בהארכת תכנית התשלומים, שעמידה בה היא תנאי הכרחי לקבלת הפטר.
לפיכך השופטת קבעה שעל מנת להביא למחיקת החובות יהיה על החייב לשלם לקופת הנושים 49 אלף שקלים בפריסה ל-5 שנים ו-10 חודשים, ובמילים אחרות: 700 שקלים בחודש למשך 70 חודשים.
- באי כוח הצדדים לא צוינו בפסק הדין
עו"ד ניר ויינרמן
עוסק/ת ב-
חדלות פירעון
** הכותב/ת לא ייצג/ה בתיק.
המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.
פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.