כ-44 אלף שקל תשלם הרשת למנהלת חנות עקב שינוי משמרותיה לאחר חופשת לידה והוספת מנהלת לצדה כי "קשה לעבוד עם ילד". "לסקסיזם נדיב אין מקום בעת הזו", נכתב בפסק הדין.
בית הדין לעבודה בחיפה קיבל לאחרונה תביעה שהוגשה נגד רשת האופנה "דנה אשכנזי" על-ידי מנהלת חנות שנאלצה להתפטר לאחר חופשת לידה משום שמונתה לצדה מנהלת נוספת והיא לא תוכל לעבוד במשמרות בוקר. דבריה של אשכנזי כי השינויים נעשו כדי "לעזור לתובעת" משום ש"זה רגיש לחזור מחופשת לידה" מביעים לדעתה של השופטת אילת שומרוני-ברנשטיין תפיסה של "סקסיזם נדיב" שאין לה מקום בימינו. לתובעת נפסקו 43,447 שקלים כפיצויים בין היתר על הפרת חוק עבודת נשים וחוק שוויון הזדמנויות בעבודה.
התובעת עבדה כמנהלת הסניף בגרנד קניון שבחיפה במשך שנתיים. במרס 2015 היא יצאה לחופשת לידה של חצי שנה אלא שלקראת שובה התברר לה כי תעבוד לצדה מנהלת נוספת ומעתה ואילך תיאלץ לוותר על רוב משמרות הבוקר.
מאחר שהתובעת לא הצליחה למצוא סידור לילד לשעות אחה"צ היא החליטה להתפטר. הרשת אמנם שילמה לה פיצויי פיטורים אולם בתביעה שהגישה ב-2016 היא ביקשה פיצויים גם על הפרת חוק עבודת נשים וחוק שוויון הזדמנויות בעבודה לצד השלמת פיצויי פיטורים.
התובעת טענה כי הרשת לא הותירה לה ברירה אלא להתפטר בתקופה המוגנת של 60 הימים לאחר חופשת הלידה. עוד לטענתה, המסר שהועבר לה כי לא תוכל לחזור לתפקוד מלא משום שהיא אם מהווה אפליה.
מנגד טענה הרשת בין היתר כי התובעת עבדה עוד לפני החופשה גם במשמרות ערב, וכי תנאי ההעסקה שלה לא שונו. כן הובהר כי השינוי במשמרות היה רוחבי ולא חל רק על התובעת. עוד נטען כי התובעת הייתה שותפה להחלטה להעסיק את המנהלת המחליפה בקביעות.
לא הוגן, לא סביר
אולם השופטת שומרוני-ברנשטיין מצאה כי תמלילי השיחה שהתקיימה בין התובעת לבין מנהל הרשת התיישבו היטב עם גרסתה לשינוי בשעות העבודה שלה לנוכח מינוי המנהלת הנוספת, שלקחה את משמרות הבוקר לעצמה.
השופטת הבהירה מדובר בדרישה "בלתי הוגנת ובלתי סבירה בנסיבות בהן, מספר ימים עובר למועד חזרתה המתוכננת מחופשת הלידה, הועמדה התובעת בפני עובדה מוגמרת של שינוי מתכונת המשמרות, אשר הצריכה ממנה הערכה מחודשת ובכלל זאת מציאת סידור לבנה הפעוט..., נכתב בפסק הדין.
לפיכך נקבע כי השינויים מנעו מהתובעת את היכולת להשתלב בעבודה לאחר חופשת הלידה ומנוגדים לתכליתו של חוק עבודת נשים.
בהמשך התקבלה גם הטענה לאפליה בניגוד לחוק שוויון הזדמנויות. השופטת הפנתה בין היתר לדברים שאמרה אשכנזי בעדותה, כי הבאת המנהלת נועדה "לעזור לתובעת" משום שהיא "יודעת כמה זה רגיש לחוזר מחופשת לידה כשאת עם התינוק שלך".
כלומר, הרשת לא האמינה כי התובעת תחזור לתפקד כרגיל בהיותה אם לתינוק וסברה כי עליה "להגן" עליה באמצעות הגבלתה. "...הגם שהגב' אשכנזי היא אישה ואם על פי הסבריה, אנו סבורים שהדברים שנאמרו על ידה והפעולות שנעשו בשמה... מהווים סקסיזם נדיב שגם לו אין מקום בעת הזו", נכתב בהקשר זה.
בהתאם לדברים האמורים נפסק כי הרשת תצטרך לפצות את התובעת ב-38,420 שקל על הפרת חוק עבודת נשים וחוק שוויון הזדמנויות וכן לשלם לה השלמות פיצויי פיטורים ופנסיה של 5,027 שקל. בנוסף חויבה הרשת בהוצאות משפט ושכ"ט עו"ד של 7,500 שקל.
עו"ד לילך אהל מסנר
עוסק/ת ב-
דיני עבודה
** הכותב/ת לא ייצג/ה בתיק.
המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.
פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.