אינדקס עורכי דין | פסיקה | המגזין | טפסים | פסקדין Live | משאלים | שירותים משפטיים | פורום עורכי דין נגישות
חיפוש עורכי דין
מיקומך באתר: עמוד ראשי >> מגזין >> הוצאה לפועל >> נהגת – שילמת: ביהמ"ש אישר עיקול של רכב שרשום על שם אחי החייב

נהגת – שילמת: ביהמ"ש אישר עיקול של רכב שרשום על שם אחי החייב

מאת: עו"ד רונן מטלון | תאריך פרסום : 22/04/2015 12:12:00 | גרסת הדפסה

צילום: Alvimann, morguefile.com

הרכב עוקל בתיק הוצאה לפועל והחייב ואחיו התנגדו לעיקול. ביהמ"ש דחה את טענותיהם וקבע כי ניתן לעקל מכונית שנמצאת בשימושו הקבוע של חייב, גם אם אינה רשומה על שמו.

השופט עודד מאור מבימ"ש השלום בתל אביב הרחיב לאחרונה את גבולות חוק ההוצאה לפועל וקבע את הכלל: "אני עושה שימוש בנכס – משמע הנכס שלי", בלי קשר לשאלה מי הבעלים הרשום של אותו נכס.

לייעוץ בענייני הוצאה לפועל:

פנו ל- עו"ד הוצאה לפועל 

בפברואר 2015 קיבל רשם ההוצאה לפועל בתל אביב בקשתו של זוכה לעקל רכב של חייב, על אף שהרכב רשום במשרד הרישוי על שם אחיו המתגורר בחו"ל. הרשם נימק את החלטתו בכך שהרישום במשרד הרישוי הוא "דקלרטיבי ולא קונסטיטוטיבי", כלומר פורמלי ולא בהכרח מהותי. בהתאם לדיני הקניין, זכות הבעלות נקבעת על פי החזקה ברכב, ולא בהתאם לרישום הפורמלי במשרד הרישוי.

אחיו של החייב – הבעלים הרשום של הרכב – לא שקט על שמריו והגיש בבימ"ש השלום בתל אביב בקשת רשות ערעור על החלטת הרשם. טענתו העיקרית הייתה כי הרשם שגה בקביעתו שהרכב בבעלות החייב.

החוק קובע שמטלטלין שעוקלו בהחזקתו של חייב, רואים אותם כנכסים שלו, כל עוד לא הוכח להנחת דעתו של הרשם שאינם שלו.

האח טען שהזוכה לא הוכיח שהחייב נהג ברכב "מנהג בעלים".

נהג כבעלים

השופט מאור הסביר כי לא סביר שאדם ישתמש ברכב שאינו שלו, למעט במקרים בודדים ואקראיים, ובחן את השאלה האם מדובר בשימוש אקראי או "שימוש רגיל".

בהתבסס על עדות החייב שסיפר כי עשה שימוש שוטף ושגרתי ברכב, בין היתר צורך ביקור ילדיו, השופט השתכנע שלא מדובר בשימוש חד פעמי או אקראי. החייב עשה ברכב שימוש כמנהג בעלים, ועל כן הרכב נחשב בבעלותו.

השופט הסתפק בתיעוד החייב שעושה שימוש ברכב, והשתמש בכלל: השתמשת – זה שלך, כך שהנטל להוכיח אחרת רובץ על כתפיך. השופט לא ייחס חשיבות לשאלה מי רכש את הרכב.

יתרה מכך, השופט המעיט בהצהרת הכוונות של אחיו של החייב – הבעלים הרשום של הרכב – להשתמש ברכב בעתיד, לכשיגיע ארצה, אלא שם דגש רק על השימוש בפועל, בהווה.

מנהגם של חייבים לרשום נכסים בשימושם, בפרט כלי רכב, כאילו הם בבעלותם של אחרים, אינו עולה בקנה אחד עם חוק ההוצאה לפועל. פסיקה מרחיבה זאת של בית המשפט הוא צעד נוסף במגמת רשמי ההוצאה לפועל ושופטי בית המשפט למנוע מחייבים להתחמק ולהבריח רכוש ונכסים מנושיהם.

* עו"ד רונן מטלון עוסק בהוצאה לפועל.       

** הכותב לא ייצג בתיק.

*** המידע המוצג במאמר זה הנו מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.

אתר המשפט הישראלי "פסקדין"

www.psakdin.co.il

המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.

פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.

פסקי דין קשורים

קטגוריות


שאל את המשפטן
יעוץ אישי שלח את שאלתך ועורך דין יחזור אליך
* *   
   *
 


תגובות

הוסף תגובה
אין תגובות
שירותים משפטיים





עורכי דין בתחום הוצאה לפועל באזור :
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות











כתבות נוספות בתחום הוצאה לפועל

כל הזכויות שמורות לפסקדין - אתר המשפט הישראלי
הוקם ע"י מערכות מודרניות בע"מ