אינדקס עורכי דין | פסיקה | המגזין | טפסים | פסקדין Live | משאלים | שירותים משפטיים | פורום עורכי דין נגישות
חיפוש עורכי דין
מיקומך באתר: עמוד ראשי >> מגזין >> מקרקעין ונדל"ן >> סוף עידן ההקלות בהיתרי הבנייה

סוף עידן ההקלות בהיתרי הבנייה

מאת: עו"ד אורטל דוידיאן גדעוני | תאריך פרסום : 29/12/2020 17:35:00 | גרסת הדפסה

עו"ד אורטל דודיאן | צילום: ענבל מרמרי (אילוסטרציה: PaylessImages, 123rf.com)

תיקון חדש לחוק התכנון והבנייה עתיד לצמצם משמעותית את האפשרות לבקש היתרים לתוספות בנייה בדרך של הקלה וייאלץ הכנת תוכנית מתאר מפורטת. לשינוי הזה יש אמנם יתרונות אולם גם חסרונות משמעותיים

בימים אלה אנו מצויים לקראת אישורו של תיקון 128 לחוק התכנון והבניה שעתיד לצמצם משמעותית את האפשרות להגיש בקשה להקלות בנייה במסגרת בקשה להיתר.

הקלה היא סטייה מהוראות תוכנית המתאר. ישנם שלל סוגי הקלות, למשל הרחבת שטחי הבנייה באמצעות חריגה מקווי הבניין המותרים, תוספת קומות, תוספת יחידות דיור וכיוצא באלה. לפי החוק, היתר להקלה יינתן כל עוד לא מדובר בסטייה ניכרת מהתוכנית לפי התקנות.

מטרתה של ההקלה היא לאפשר גמישות תכנונית אך בד בבד להתאים את הבנייה המבוקשת לנתוני הקרקע. כך למשל, אם נרצה להקים מרפסות או ממ"דים, ייתכן שנזדקק להקלה מקווי הבניין הקבועים בתוכנית כדי שנוכל להוסיף אותם למבנה.

בכל מקרה, הכלל הוא שיש לבנות על פי התכניות המאושרות במקרקעין כאשר בקשת הקלה היא החריג לכלל וכרוכה בסטייה מהתב"ע. מאחר שסטייה כזו עשויה להשפיע על הציבור על מבקש ההקלה לפרסם את בקשתו להיתר להתנגדויות. אם ההתנגדויות של בעלי עניין מתקבלות זה עדיין לא סוף פסוק משום שאפשר להגיש עליהן ערר בוועדה המחוזית, עתירה מנהלית ואפילו ערעור לבית המשפט העליון. כך גם להפך, אם ההקלות אינן מאושרות רשאי מבקש ההיתר לערור על כך ולנקוט בהליך משפטי מתאים.

יש לקחת בחשבון שבקשת הקלה יוצרת חיובים נוספים בהיטלי השבחה – שגם עליהם אפשר להגיש השגות מול הוועדה המקומית לתכנון ובנייה והשמאים המכריעים (שקובעים את גובה ההיטל במקרה של מחלוקת) וכמובן ערר לוועדה המחוזית ועתירות לבתי המשפט.

על אף שהקלה היא חריג לכלל, הרי שלאורך השנים התהפכו היוצרות והשימוש בהקלות נעשה כה שכיח עד שהן הפכו לכלל ורישוי תואם תב"ע הפך לחריג. משום שהקלה פותחת כאמור פתח להליך משפטי הכולל עררים, השגות, עתירות וערעורים נעשה ההליך להגשת הבקשה להיתר בנייה להליך ארוך ומפרך.

לכן המחוקק מבקש כעת לשנות את החוק באופן שיבטל את ההקלות כמעט לחלוטין. התוצאה היא כי תוספת יחידות דיור ושטחים לבניין לא תתאפשר עוד באמצעות הקלות אלא רק על-ידי אישורה של תוכנית חדשה.

כמו כן, לפי החוק החדש הליך ההקלה לא יפורסם ולא ניתן יהיה להגיש ביחס אליו התנגדות או ערר ובעלי הדירות באזור אף לא יוכלו להגיש תביעה לפיצויים על הפגיעה בזכויותיהם. בנוסף, השינויים לא יחייבו את מגיש הבקשה בהיטל השבחה.

לצד זאת יותיר המחוקק פתח לגמישות תכנונית מסוימת וייקבעו נושאים ספציפיים שהשפעתם על חזות הבניין, על הסביבה ומאפייניהן "מעטה וזניחה", אותם ניתן לאשר בהקלה. תנאי לכך יהיה הצגת חוות דעת ממהנדס העיר המאשר כי מדובר בשינויים שהשפעתם מינורית.

המחוקק סבור כי לחוק החדש יתרונות מסוימים הן בייעול ההליך התכנוני שהפך להיות הליך יקר ורב שנים והן ביישום הגישה התכנונית בת זמננו המבקשת לייצר הליך תכנוני רחב בראייה כוללנית הנותנת מענה למרחב הציבורי ולשטחי ציבור.

אלא שלשיטתנו, נוכח מחירי הנדל"ן המאמירים בישראל יזמים ובעלי נכסים יעדיפו דווקא להגיש תוכנית לאישור תוספת זכויות בנייה, כך שמה שאפשר היה עד כה להשיג באמצעות מנגנון ההקלות יבוצע לרוב באמצעות הכנת תוכניות מתאר מפורטות. על כן אנו סבורים כי השינוי הצפוי דווקא ייצר סרבול בהליך התכנוני ועומס רב אצל מוסדות התכנון ובתי המשפט, ייקר ויאריך את ההליך עוד יותר.

מצד שני, הכנת תוכנית אכן תאפשר תוספת שטחים בראייה מרחבית וציבורית כוללת ולא ברמת המגרש הבודד, במסגרתה יינתן מענה לצרכי ציבור, כך שהציבור ייהנה מתכנון עירוני מיטבי ואיכותי.

לסיכום, חוק התכנון והבניה הוא חוק מורכב המשתנה כל הזמן ועל כן אנו ממליצים ליזמים ובעלי זכויות המבקשים לממש את זכויותיהם התכנוניות להתייעץ עם עורך דין בעל התמחות ייחודית בתחום.

* עו"ד אורטל דוידיאן גדעוני בעלת משרד העוסק בתחום התכנון והבנייה ומסייע במימוש זכויות תכנוניות

המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.

פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.

קטגוריות


שאל את המשפטן
יעוץ אישי שלח את שאלתך ועורך דין יחזור אליך
* *   
   *
 


תגובות

הוסף תגובה
אין תגובות
שירותים משפטיים





עורכי דין בתחום מקרקעין ונדל"ן באזור :
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות











כתבות נוספות בתחום מקרקעין ונדל"ן
עסקאות מכר דירה – על אחריות המוכר ואחריות הקונה
עו"ד שרית לנגה כהן, צילום: אופיר הראל

כל הזכויות שמורות לפסקדין - אתר המשפט הישראלי
הוקם ע"י מערכות מודרניות בע"מ