אינדקס עורכי דין | פסיקה | המגזין | טפסים | פסקדין Live | משאלים | שירותים משפטיים | פורום עורכי דין נגישות
חיפוש עורכי דין
מיקומך באתר: עמוד ראשי >> מגזין >> נזקי גוף ותאונות >> סיליקוזיס, המחלה שרודפת את עובדי השיש: אפשר לתבוע פיצוי וגמלה

סיליקוזיס, המחלה שרודפת את עובדי השיש: אפשר לתבוע פיצוי וגמלה

מאת: עו"ד לירן גלפנד | תאריך פרסום : 02/02/2015 15:54:00 | גרסת הדפסה

צילום: סטודיו ליאורית

סיכויי ההחלמה ממחלת הריאות "סיליקוזיס" מזעריים. תביעות רבות שהוגשו בשנים האחרונות מעידות על עלייה בכמות העובדים שנפגעים ממנה, והיא אף התווספה לרשימת מחלות המקצוע של ביטוח לאומי. עו"ד גלפנד על חובות המעסיקים וזכויות העובדים.

סיליקוזיס היא מחלת ריאות ייחודית וקשה, אשר עם הזמן הולכת ופוגעת בתפקוד החולה ובמרבית המקרים אינה מותירה לו כל סיכויי החלמה. הסיליקוזיס נגרמת כתוצאה מחשיפה לאבק של צורן דו-חמצני גבישי בשם סיליקה. במרבית המקרים מדובר על שימוש בחומרים  המכילים חומר מסוג סיליקה, הנמצא, למשל, בשיש מסוג "אבן קיסר" אשר בעת עיבודו חושף את העובדים לרמות מסוכנות של אבק הסיליקה.

נפצעתם וחושדים שמדובר בתאונת עבודה?

בדקו עם עו"ד תאונות עבודה

המחלה אינה מופיעה מיד אלא מתפתחת במשך שנים בגוף (בין 10 ל-30 שנה), תלוי ברמת החשיפה לאבק. תסמיניה הראשוניים זהים לדלקת ריאות, ובהמשך, מופיעות על הריאות צלקות. ברבות הזמן מתלווים למחלה גם קשיי נשימה, שיעולים יבשים ותפקודן הכללי של הריאות יורד. כל אלה פוגעים באופן משמעותי ביכולת התפקוד הפיזי.

שכיחה ונפוצה

בשנים האחרונות הפכה המחלה שכיחה ונפוצה ואף נמדדה עלייה משמעותית ודרמטית בתחלואה, בין היתר לנוכח השימוש האינטנסיבי במשטחי קוורץ מלאכותיים - אבן קיסר - במחצבות, תעשיית הזכוכית, מכרות ועוד. עליה זו זוהתה על ידי אגף הפיקוח על העבודה במשרד הבריאות בעקבות גידול במספר הדיווחים על מחלת הסיליקוזיס.

מאתר משרד הבריאות הסוקר את התחלואה במחלה עולה כי מתחילת שנת 2009 ועד היום נרשמו עשרות מקרים של המחלה, בעיקר בקרב עובדים במפעלים לעיבוד אבן ושיש.

נתונים מדאיגים אלה מתחברים יחד לעובדה שבשנים האחרונות אנו עדים לעוד ועוד תביעות נגד מעבידים שלא הקפידו על סביבת עבודה בטוחה, הממזערת ככל הניתן את החשיפה לחומר המסוכן תוך שמירה על בריאות העובדים.

בהקשר זה ומפאת חשיבות הנושא, התפתחו תקנות שונות במשרד התמ"ת המבקשות להגן על העובדים, בהן: תקנות הבטיחות בעבודה (גיהות תעסוקתית ובריאות הציבור והעובדים באבק מזיק) התשמ"ד – 1984, תקנות הבטיחות בעבודה (איסור עבודה בחמרים מסרטנים מסויימים), התשמ"ה  1984, תקנות הבטיחות בעבודה (ציוד-מגן אישי), התשנ"ז-1997 וכך גם  תקן ישראלי 4491 – לוחות אבן פולימרית למשטחי עבודה המגדיר בין היתר את שיטת העיבוד ועוד.

סוגיה זו כצפוי רבצה לפתחו של ביהמ"ש המחוזי מרכז (ת"א 35017-03/10 שמעון אמור נ' אבן קיסר) שם נדונה תביעה של עצמאי שעסק בעיבוד שיש וחלה בסיליקוזיס. במסגרת פס"ד שניתן בדצמבר 2013 התקבלה תביעת פיצויים ראשונה כנגד אבן קיסר, בה נקבע כי החברה התרשלה באי אזהרה מפני המחלה. כמו כן נקבע כי גם המדינה כשלה בתפקידה בכך שלא פיקחה על בית המלאכה, לא וידאה כי נשמרות בו הוראות הבטיחות ולא בדקה את רמות החשיפה לאבק המזיק.

במרוצת השנים התווספה המחלה גם לרשימות מחלות המקצוע על פי תקנות המוסד לביטוח לאומי. הסיליקוזיס הוכרה כמחלה הנגרמת עקב ותוך כדי העבודה, מה שמאפשר להכיר בחולים כנפגעי עבודה הזכאים לגמלת נכות והטבות נוספות התלויות באחוזי הנכות הפרטניים שייקבעו לכל חולה.

חליתי בסיליקוזיס מה עושים?

היה ולדאבון הלב אובחנתם כלוקים בסיליקוזיס עליכם לפעול בשני ערוצים: האחד תביעה כנגד המעביד והשני תביעה להכרה במחלה כמחלת מקצוע בביטוח לאומי. בשני המקרים עליכם להצטייד בכל המסמכים הרפואיים הרלוונטיים, חוות דעת רפואית, תצלומים של סביבת העבודה וכל דבר נוסף שיוכל לסייע לכם במשוכה הראשונה והמשמעותית ביותר היא הוכחת הקשר הסיבתי בין החשיפה לאבק המזיק לבין המחלה.

כדי לבדוק את זכאותכם להיות מוכרים כנפגעי עבודה בביטוח לאומי, תחילה עליכם להגיש תביעה להכרה במחלה כמחלת מקצוע בצירוף כל המסמכים הרפואיים הרלוונטיים. אז, בודקים רופאי המוסד את הקשר הסיבתי שבין תנאי העבודה לבין התפרצות המחלה ואם האחרון מתקיים המחלה מוכרת כמחלת מקצוע ושמורה לכם הזכות להופיע בפני ועדה רפואית לשם קביעת אחוזי הנכות.

בהמשך תיבחן מידת ההשפעה של המחלה על התפקוד שלכם ובהתאם לכך ייקבע שיעור הפיצוי המורכב בין היתר ובעיקר מהפסדי השתכרות ופגיעה בכושר ההשתכרות, שווי עזרת הזולת, הוצאות רפואיות, נסיעות, וכמובן פיצוי על הכאב והסבל שנאלצתם ותיאלצו לשאת כתוצאה מהמחלה.

לסיכום, הסיליקוזיס היא מחלה קשה, שהפכה להיות נפוצה בשנים האחרונות, ואין להקל בה ראש. כעובדים, עליכם לוודא שהמעסיקים נוקטים בכל אמצעי הזהירות והבטיחות המחויבים, כמו מסכות, אוורור שטח העבודה, בדיקות תקופתיות ועוד. כמובן שאין לוותר על בדיקות רפואיות תקופתיות שמאפשרות לעיתים זיהוי וטיפול מוקדם במחלה שמונע ממנה להחמיר. אף אם לרוע המזל חליתם אל תאמרו נואש ופנו לגורם מקצועי בעל ניסיון שיעמוד על מלוא זכויותיכם וידאג לכם לפיצוי הולם שיסייע לכם בהתמודדות עם המחלה והשלכותיה.

* עו"ד לירן גלפנד ממשרד עו"ד רובין וימר ושות' העוסק בתביעות נזקי גוף לרבות רשלנות רפואית, תאונות דרכים, תאונות עבודה, מחלות מקצוע ועוד.

** המידע המוצג במאמר זה הנו מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.

אתר המשפט הישראלי "פסקדין"

www.psakdin.co.il 

 

המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.

פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.

פסקי דין קשורים

קטגוריות


שאל את המשפטן
יעוץ אישי שלח את שאלתך ועורך דין יחזור אליך
* *   
   *
 


תגובות

הוסף תגובה
אין תגובות
שירותים משפטיים





עורכי דין בתחום נזקי גוף ותאונות באזור :
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות











כתבות נוספות בתחום נזקי גוף ותאונות

כל הזכויות שמורות לפסקדין - אתר המשפט הישראלי
הוקם ע"י מערכות מודרניות בע"מ