הנאשם התנגש ברכב אחר, בו אחד מהנוסעים נהרג. השופט הקל בעונשו אחרי שמצא כי המנוח לא היה חגור בשעת התאונה
נהג מיניבוס שהורשע בגרימת מוות ברשלנות לא ירצה מאסר מאחורי סורג ובריח - כך נקבע לאחרונה בבית המשפט לתעבורה בירושלים. הנאשם פנה שמאלה בצומת מבלי שנתן זכות קדימה למכונית שנסעה בכיוון הנגדי, והתנגשה בו בעוצמה. כתוצאה מכך אחד מנוסעיה, שלא היה חגור, נהרג. השופט יהונתן שניאור גזר על נהג המיניבוס עבודות שירות ושלילה ארוכה.
תאונת הדרכים הקטלנית אירעה ביוני 2021. על-פי המתואר בכתב האישום, הנאשם (47) נהג בשעת ערב במיניבוס "מרצדס" בכביש 35, כשבאותו זמן נסע בנתיב הנגדי רכב מסוג "קיה ספוראטז'" עם ארבעה נוסעים. כשהגיע לצומת החל נהג המיניבוס לפנות שמאלה מבלי לתת זכות קדימה לקיה שהגיעה ממול. כתוצאה מכך הרכבים התנגשו, תוך שהקיה נדחפה הצידה ופגעה בעוצמה במשאית.
לנוסע שישב ליד נהג הקיה נגרם קרע באבי העורקים, ובהמשך נקבע מותו בבית החולים. בנוסף, נהג הקיה שבר את שוק ימין; לנוסע אחר נגרמו שברים בבית החזה; וזה הרביעי החל לסבול מכאבים בבטנו ובראשו. נהג המיניבוס הועמד לדין והורשע על-פי הודאתו, במסגרת הסדר טיעון, בעבירות של גרם מוות ברשלנות והתנהגות הגורמת נזק לאדם.
בשלב הטיעונים לעונש עתרה המדינה להשית על הנאשם - אב ל-7 קטינים מתוכם 2 הסובלים מפיגור - מאסר בפועל למשך שנה, לצד עונשים נלווים.
ההגנה טענה מנגד שיש להסתפק בעבודות שירות. נטען שאין לייחס לנהג המיניבוס את מלוא האחריות למות המנוח, שכן הוא לא היה חגור. ברוח זו סיפר הנאשם כי ביצע "סולחה" עם משפחת המנוח, שלטענתו ויתרה על פיצוי, וביקש את רחמי בית המשפט.
התרעת החגורה נוטרלה
השופט שניאור קבע שלצד רשלנותו של הנאשם - שפנה שמאלה מבלי לתת זכות קדימה לרכב שמולו - הוא אינו יכול להתעלם מתרומתו של נהג הקיה לתוצאה הטראגית. לדבריו, על-פי בדיקת הבוחן המשטרתי הותקן בקיה אמצעי כלשהו על גבי תופסן חגורת הבטיחות, המונע מהרכב להתריע כשנוסע לא חגור.
חיזוק להערכה שלפיה חיי המנוח יכולים היו להינצל אם היה חגור, מצא השופט בכך שמוקד הפגיעה (ה"אימפקט") היה בכלל בצד של נהג הקיה, כלומר המנוח ישב בצד הנגדי אלא שדווקא הוא נהרג, בעוד הנהג ניצל. יתרה מכך, סוג הפציעות של המנוח מלמד על כך שהוא הוטח ממקומו, כנראה מפני שלא היה חגור.
"לא ניתן לקבוע מה היו תוצאות התאונה במידה והמנוח היה חגור, אך יש לקבוע חד משמעית כי המדובר ברשלנות תורמת של נהג הקיה, האמון על בטיחות נוסעיו", כתב השופט. שיקולים נוספים שהוא זקף לטובת הקלה בעונשו של נהג המיניבוס, נגעו בין היתר להיותו אב ל-7 התומך באימו, ולעובדה שבינו לבין משפחת המנוח נערכה סולחה שבמסגרתה הוא זכה למחילתם.
לצד זאת הטיח השופט ביקורת בנאשם על ש"בחר לעשות בכביש כבשלו, ולא הפנים כללי התנהגות ובטיחות הראויים לנהג מקצועי". אלא שביקורת זו, כאמור, לא מנעה ממנו להסתפק בעונש של תשעת חודשי עבודות שירות, ולהימנע מהטלת מאסר ממש על נהג המיניבוס. בנוסף הושתו על הנאשם פסילה למשך 11 שנה, פיצוי כספי בסך 10,000 שקל למשפחת המנוח, ועונשים על תנאי.
- שמות באי כוח הצדדים לא צוינו בגזר הדין
עו"ד מטאלקה ג'מיל
עוסק/ת ב-
תעבורה
** הכותב/ת לא ייצג/ה בתיק.
המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.
פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.