בין היזמית לדייר נחתם הסכם גישור אך הוא התכחש לו וביקש לאכוף הסדר קודם בו הובטחו לו זכויות בשווי 15 מיליון שקל. במסגרת תביעה לאכיפת הסכם הגישור הוציא בית המשפט צו ביניים המורה על פינוי הדייר מדירתו, בכפוף להפקדת ערבויות מצד החברה
השופטת חנה קיציס קיבלה לאחרונה בקשה לסעד זמני שהגישה חברת "פיבקו בת ים" נגד אחד הדיירים בבניין בו היא מבצעת פרויקט פינוי בינוי. הדייר מסרב להתפנות מהבניין וטוען שעליו לקבל תמורות שהובטחו לו ב-2012, ולא את התמורות שנקבעו בהסדר גישור בינו לבין היזמית ב-2020. השופטת קבעה שמאזן הנוחות נוטה לטובת היזמית שעלולה להפסיד סכומי עתק כתוצאה מהעיכוב, והורתה לדייר להתפנות מדירתו.
חברת "פיבקו בת ים" יוסדה להקמת פרויקט פינוי בינוי במתחם ברחוב העצמאות בבת ים.
היא ביקשה צו המורה לאחד הדיירים בבניין לפנות את דירתו. הדייר הוא בעלים של דירה בקומה השלישית בשטח של 115 מ"ר. לדירה צמודה קומה שלמה.
לטענת הדייר, ביולי 2012 נחתמו שני הסכמים בינו לבין האדריכל אילן פיבקו (בשם החברה שהייתה בהקמה). הראשון, זיכרון דברים למכירת חצי מדירתו לפיבקו. השני, "כתב התחייבות" בו הוסכם שהוא יקבל דירה בת חמישה חדרים בתמורה ליתרת הדירה ועוד זכויות בפרויקט (בחירה בין שלוש חלופות) בתמורה לשטח ההצמדה.
הוא בחר את החלופה השלישית שהוצעה בכתב ההתחייבות (דירה נוספת של חמישה חדרים ושטח מסחרי של 100 מ"ר). הדייר ויתר בעלי הזכויות בבניין חתמו ביולי 2016 על הסכם פינוי בינוי.
בנוגע לתמורות שהובטחו לדייר הצדדים ניהלו הליך גישור וב-2020 נחתם ביניהם הסכם. בהסכם נקבע בין היתר שהדייר יקבל דירה אחת בתמורה לדירתו, כתב ההתחייבות ייחשב כבטל והחברה תשלם בתמורה לשטח ההצמדה סכום של כ-2.9 מיליון שקל.
במאי 2022 ניתן לחברה היתר בניה להריסת הבניין הקיים והקמת בניין חדש של 30 קומות ובו 120 יחידות דיור וקומה מסחרית.
אלא שהדייר סירב להתפנות מהבניין וכפר בתוקפו של הסכם הגישור.
בנסיבות אלה החברה הגישה תביעה בה ביקשה להצהיר שהסדר הגישור תקף ומחייב. עוד היא ביקשה כסעד ביניים להורות על פינוי הדייר מהדירה.
הדייר טען שמצבו הרפואי בזמנו לא אפשר לו לחתום על הסדר הגישור. כיום מצבו שפיר והוא כשיר לנהל הליך משפטי ולהתמודד עם העוולות שנגרמו לו.
לשיטתו, יש לקיים את כתב ההתחייבות ואת הסכם הבינוי פינוי שהם אלה המחייבים את הצדדים. הוא הוסיף שהחברה מנסה לגזול את זכויותיו מכוח כתב ההתחייבות, זכויות ששוויין כ-15 מיליון שקל.
באפריל 2023 התקיים דיון בבקשה והחברה הציעה כי היא תימנע מלמכור שלוש דירות בפרויקט וכן שטח נוסף המיועד למסחר. זאת כדי להבטיח את התמורות שיקבל המשיב אם תביעתה בעניין אכיפת הסכם הגישור תידחה.
פוטנציאל לנזקים עצומים
השופטת חנה קיציס מבית המשפט המחוזי מרכז-לוד קבע קיבלה את הבקשה לסעד ביניים והורתה על פינוי הדייר.
היא ציינה שמאזן הנוחות נוטה במובהק לצד החברה. "הנזקים העלולים להיגרם למבקשת עקב עיכוב בהקמת הבניין הם עצומים ועולים בהרבה על נזקי המשיב", כתבה.
היא הדגישה כי הצעת החברה להימנע ממכירת נכסים תבטיח שהדייר יקבל את כל התמורות שנקבעו בכתב ההתחייבות ובהסכם, ככל שתתקבל עמדתו.
בכפוף להפקדת ערבויות בסך 7 מיליון שקל בקופת בית המשפט הורתה השופטת לדייר לפנות את דירתו ולמסור את החזקה בה לחברה בתוך 45 יום.
לא ניתן צו להוצאות.
- שמות ב"כ הצדדים לא צוינו בהחלטה
עו"ד אנוש וקסמן
עוסק/ת ב-
תמ"א 38
** הכותב/ת לא ייצג/ה בתיק.
המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.
פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.