אינדקס עורכי דין | פסיקה | המגזין | טפסים | פסקדין Live | משאלים | שירותים משפטיים | פורום עורכי דין נגישות
חיפוש עורכי דין
מיקומך באתר: עמוד ראשי >> מגזין >> רשלנות רפואית >> רשלנות בהריון ובלידה: את מי לתבוע וכמה זה יעלה לכם?

רשלנות בהריון ובלידה: את מי לתבוע וכמה זה יעלה לכם?

מאת: עו"ד מיכאל סנדלר | תאריך פרסום : 23/02/2020 11:04:00 | גרסת הדפסה

אילוסטרציה: Christian Bowen on Unsplash

כאשר נולד תינוק פגוע או נגרם נזק לאם, כדאי לברר אם יש עילה לתביעת רשלנות רפואית. באילו מקרים ניתן להגיש תביעה, מה התהליך, וכמה זה עולה? כל התשובות במדריך שלפניכם.

במסגרת תביעת רשלנות רפואית בהריון ולידה מתבררים מקרים בהם טעויות של הצוות הרפואי גרמו לפגיעה בתינוק או באמו, החל משלב קבלת היולדת במיון יולדות ועד לסיום הלידה.

מתי לחשוד שהייתה רשלנות?

בדרך כלל, החשד לרשלנות בלידה מתחיל כאשר הלידה משתבשת והעובר נפטר או מתגלה כבר לאחר הלידה כי הוא סובל מבעיות רפואיות.

עם זאת, לעיתים הלידה עוברת לכאורה בצורה חלקה, אבל עם הזמן מסתבר כי התינוק סובל מבעיות רפואיות, המתגלות זמן מה לאחר הלידה, כמו עיכוב התפתחותי.

הרשלנות יכולה להתבטא הן בתהליך ליווי ההריון על ידי הצוות הרפואי והן בלידה עצמה.

רשלנות בליווי ההריון

עם תחילת ההריון אמורה האישה לעבור תהליך של ליווי רפואי. במסגרת התהליך עוברת האישה בדיקות שונות שתכליתן לוודא כי מהלך ההריון תקין וכי העובר לא סובל מבעיות רפואיות קשות.

לעיתים כולל התהליך בדיקות גנטיות על מנת לוודא כי אין סכנה שההורים יעבירו לעובר בתורשה מחלות קשות.

במקרה שבו מתגלה חשד לבעיה רפואית בעובר, על הצוות הרפואי ליידע את האישה כי קיים סיכוי שהתינוק סובל ממום או חולה. על הצוות להציג את המידע המלא, כולל ההשלכות של המחלה או המום על התינוק לאחר הלידה והאפשרות להפסיק את ההריון.

אי מסירת מידע מלא עלולה להביא להחלטה שגויה בדבר המשך ההריון או הפסקתו וכך גם מסירת מידע חלקי או שגוי. במקרה כזה, עלולה להיות עילה לתביעת רשלנות רפואית.

כמו כן, לעיתים, במהלך ההריון עצמו מתעוררות בעיות רפואיות אצל האם או העובר המצריכות אבחנה וטיפול רפואי מתאים. גם כאן, נדרש הצוות הרפואי לבצע אבחון נכון ולהציע דרכי התמודדות וטיפול.

תהליך הליווי גם חייב להיות מתועד על ידי הצוות הרפואי, על מנת שניתן יהיה בדיעבד, לבקר את התהליך ולמצוא אם נפל בו כשל.

רשלנות בלידה

במהלך הלידה עצמה עשוי העובר להימצא במצב של מצוקה. המצוקה יכולה לנבוע מטיפול שגוי או מסיכונים טבעיים הכרוכים בכל הריון.

לעיתים, ההתמודדות עם המצוקה נעשית באופן שגוי, למשל כאשר הצוות לא עקב אחרי הדופק של העובר במהלך הלידה וכתוצאה מכך הלידה משתהה, או שלא מבוצעת פעולת חירום (ניתוח קיסרי) תוך זמן סביר.

האם בכל מקרה אפשר להגיש תביעת רשלנות בלידה?

ראשית, רשלנות היא רק מצב בו הצוות הרפואי חורג מסטנדרט הטיפול המקובל. כל הריון עשוי לגרור בחובו סיכונים וממילא הדבר מצריך טיפול.

כישלון הטיפול איננו מהווה עילה לתביעה. רשלנות תהיה רק מקום בו ניתן להראות כי הצוות חרג מהכללים או מטיפול רפואי מקובל במצב נתון.

שנית, גם אם יתברר כי היתה רשלנות של הצוות הרפואי, יש להוכיח כי נגרם נזק לאשה או לעובר וכי הנזק הוא תוצאה של הרשלנות.

את מי תובעים?

ככלל, התביעה מוגשת כנגד המוסד הרפואי שבו בוצע התהליך הרלבנטי – ליווי ההריון או הלידה עצמה. במקרים חריגים ניתן לתבוע גם את הצוות הרפואי באופן אישי, למשל כאשר הטיפול ניתן באופן פרטי על ידי רופא מסוים.

מהו תהליך הגשת התביעה?

כאשר עולה חשד לרשלנות רפואית, מומלץ לפנות לעורך דין המתמחה בתחום. עורך הדין ייפגש עימכם לשיחה ראשונית במהלכה ינסה לברר ביחד איתכם האם יש עילה לתביעה.

בשלב השני, יפעל עורך הדין לאיתור החומר הרפואי הרלבנטי – למשל, תיק מעקב ההריון או תיק האשפוז בבית החולים. תהליך זה עשוי לארוך מספר חודשים, תלוי בהיקף החומר.

בשלב הבא יועבר החומר לבדיקה ראשונית של רופא בעל ידע משפטי שיוודא כי אכן יש עילה לתביעה.

בשלב הרביעי, תיעשה פניה לרופא מומחה בתחום הרלבנטי על מנת שיערוך חוות דעת אשר ניתן להגיש לבית המשפט ותכלול את הפן הרפואי והבסיס לתביעת הרשלנות. חוות דעת זו היא לב ליבה של התביעה.

בשלב החמישי, תוגש תביעה לבית המשפט ויתחיל המשפט עצמו. לעיתים קרובות מדובר בתהליך ארוך ומורכב אך יתכן שהצדדים יוכלו להגיע להסכמות שיקצרו את התהליך ואפילו לפשרה.

לבסוף, באין פשרה, הצדדים יצטרכו להביא עדים ולהמתין לפסק הדין. במקרים מסוימים גם צפוי להיות מוגש ערעור. תהליך זה עשוי להימשך שנים.

כמה זה עולה?

לתביעת רשלנות רפואית יש עלויות רבות. תהליך איסוף החומר עלול להגיע להוצאה של כמה מאות שקלים. בנוסף, בדיקת החומר ובמידת הצורך הכנת חוות דעת מומחה נאמדת בעשרות אלפי שקלים.

בהמשך, ישנה עלות של בין 700 ל-2500 שקל לערך של אגרת בית המשפט, תלוי לאיזו ערכאה מוגשת התביעה.

לכל אלו יש להוסיף את שכר טרחת עורך הדין, אם כי במרבית המקרים שכר הטרחה יחושב על בסיס הצלחה, כלומר באחוזים מסכום הפיצוי שייפסק.

עם זאת, חשוב לציין כי יש חברות המתמחות במימון חוות דעת רפואיות בתביעות רשלנות רפואית וניתן באמצעותן לקבל אשראי עד לסיום ההליך המשפטי.

תוך כמה זמן צריך להגיש את התביעה?

כיום ניתן להגיש תביעה רק עד שבע שנים מהמועד בו התגלתה עילת התביעה.

כיצד נקבע גובה הפיצוי?

במידה ויתברר כי היתה רשלנות, גובה הפיצוי מורכב בעיקר מהנזק שנגרם לעובר, ליולדת או להורים בעבר ובעתיד. הפיצוי כולל גם מרכיבים נוספים כגון הסבל שנגרם לעובר או לאישה, החזר הוצאות לעבור ולעתיד ושכ״ט עו״ד.  

* עורך דין מיכאל סנדלר ממשרד שרעבי, נאורי, סנדלר עוסק ברשלנות רפואית

המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.

פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.

קטגוריות


שאל את המשפטן
יעוץ אישי שלח את שאלתך ועורך דין יחזור אליך
* *   
   *
 


תגובות

הוסף תגובה
אין תגובות
שירותים משפטיים





עורכי דין בתחום רשלנות רפואית באזור :
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות











כתבות נוספות בתחום רשלנות רפואית
רשלנות רפואית בניתוחים פלסטיים וטיפולים קוסמטיים
עו"ד דפנה צדיקריו-אלי, צילום: מיכאל טופיול

כל הזכויות שמורות לפסקדין - אתר המשפט הישראלי
הוקם ע"י מערכות מודרניות בע"מ