התאומים הוצאו ממשפחתם הביולוגית בגיל 5 חודשים. בגיל 4 נמסרו לאימוץ אך ההורים המאמצים ניתקו עמם קשר. לאחרונה התקבלה בקשתם הנדירה לבטל את צו האימוץ ולהיוותר חסרי הורים.
בפסק דין ייחודי קיבל השופט אסף זגורי בקשה שהגישו שני תאומים, כיום בני 19, לבטל צו אימוץ שניתן בעניינם לפני 15 שנה. השניים הוזנחו על ידי הוריהם הביולוגיים ואומצו. גם ההורים המאמצים נטשו אותם וניתקו עמם את הקשר בהיותם בני 9. ״לאחים זכות למחוק את סיפור חייהם מהעבר״ כתב השופט והורה על ביטול צו האימוץ.
התאומים, ילידי 1999, הוצאו מחזקת הוריהם הביולוגיים בהיותם בני 5 חודשים וחצי בשל הזנחה רגשית ופיזית קשה. הם הועברו למשפחת קלט חירום אך גם שם סבלו מהזנחה והיעדר טיפול והועברו למוסד. מצבם הנפשי והרגשי המשיך להתדרדר וב-2003 הם הוכרזו כברי אימוץ ונמסרו להורים מאמצים.
המשפחה המאמצת התקשתה להכיל ולהתמודד עם הילדים וצרכיהם. כעבור 5 שנים התעוררו קשיים משמעותיים בין המאמצים לבין אחד התאומים והוא הוצא לפנימייה. ב-2008, בהיותו בן 9 בלבד, ביקשו ההורים המאמצים לנתק איתו את הקשר לצמיתות. הנתק השפיע באופן דרמטי גם על היחסים עם האח השני וגם עמו נותק בסופו של דבר הקשר והוא הוצא לפנימייה.
לאחר 5 שנים של נתק מוחלט ניסה אחד האחים ליצור קשר עם האם המאמצת אך היא השיבה לו שלא יתקשר אליה שוב ואם יעשה כן תדווח לפנימייה.
בבקשתם הביעו הילדים תסכול רב מכך שהם רשומים במשרד הפנים תחת זהותם של ההורים המאמצים בשעה שאלה פגעו בהם, הזיקו להם, נטשו אותם ואינם מעוניינים לעולם בכל זיקה וקשר עמם.
לדבריהם, במהלך ההליכים אף נוצר קשר בינם לבין אמם הביולוגית ומשפחת אביהם הביולוגי ז״ל אך הם הגיעו למסקנה שקשר זה אינו מיטיב עמם.
הילדים ביקשו לנתק את הקשר המשפטי עם המשפחה המאמצת, לא לחדש קשר עם ההורים הביולוגיים ולמעשה ליצור מצב של ״ריק בזהות ההורים״.
סיפור עצוב
סגן נשיא בית המשפט למשפחה בנצרת, השופט אסף זגורי, הבהיר כי חוק האימוץ מסמיך את בית המשפט לבטל צו אימוץ, ואולם, בקשות מעין אלה הן נדירות ואין כל תיאור של מקרה בו ילדים מאומצים עתרו לביטול צו אימוץ.
לדבריו, מכוח האמנה לזכויות הילד, מעמדו של הילד במשפט כסובייקט והחשיבות העצומה של הליך האימוץ עבורו, יש להכיר במעמדו של ילד מאומץ לעתור לביטול צו אימוץ אך על הנסיבות להיות חריגות ויוצאות דופן באופן מיוחד.
הוא הוסיף כי נסיבותיו העגומות של מקרה זה, הפקרה ונטישה מצד ההורים המאמצים, מאפשרות להכיר במעמדם של התאומים לבקש את ביטול הצו. ״לתאומים יש את הזכות בנסיבותיו החריגות של המקרה לריק בזהות ולאי השתייכות. הם לא מזדהים עם ההורים המאמצים או בני משפחתם ולמעשה ננטשו על ידם בגיל צעיר מאוד. הם גם לא מצאו קרבה, השתייכות או הזדהות עם המשפחה הביולוגית״, כתב.
השופט הוסיף כי לנוכח סיפור חייהם המורכב והעצוב יש לאפשר לילדים בניית זהות חדשה ולהכיר בכך שהם לא יכולים לחיות עם עצמם תחת זהות ההורים המאמצים.
בסופו של דבר קבע השופט כי בהתחשב בכך שהיום הילדים בגירים וכל הגורמים מסביב תומכים בבקשה יש להורות על ביטול צו האימוץ. עוד נענה השופט לבקשת הילדים שלא להחזיר על כנו את הקשר המשפטי בינם לבין הוריהם הביולוגיים.
- שמות ב״כ הצדדים לא צוינו בפסק הדין
עו"ד חיה רודניצקי-דרורי
עוסק/ת ב-
דיני משפחה
** הכותב/ת לא ייצג/ה בתיק.
המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.
פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.