על פי כתב התביעה קופת החולים לא יידעה מטופלת על חשיבות לקיחת חומצה פולית לפני ובתחילת הריונה למניעת מומים בעובר. האישה החרדית סירבה לבצע הפלה וילדה תינוקת שסובלת מנכות קשה.
לבית המשפט המחוזי מרכז הוגשה לפני כשבוע תביעה בסך מיליוני שקלים נגד קופת חולים ״מכבי״. בכתב התביעה נטען כי אישה חרדית שטופלה על ידי הנתבעת לא קיבלה את ההמלצה הבסיסית ליטול חומצה פולית. כתוצאה מכך, על פי הנטען, ילדה האישה ב-2015 תינוקת עם מום קשה בעמוד השדרה.
את התביעה הגישו עוה״ד ענת גוטמן וסיוון לאונר ממשרד גוטמן-אמיר בשמם של בני זוג חרדים ובתם הפעוטה. לטענת התובעים, רופאי קופת חולים מכבי פספסו לפחות ארבע הזדמנויות שונות למסור לתובעת לפני ובמהלך הריונה את חשיבות נטילת ויטמין חומצה פולית למניעת מומים בעוברה.
עמוד השדרה של העובר נוצר בראשית ההיריון. לעתים נוצרת פגיעה בתהליך היווצרותו והוא נותר פתוח עם שסע. כתוצאה מכך, נגרמת פגיעה משמעותית בעובר שבאה לידי ביטוי בשיתוק פלג הגוף התחתון, פגיעה מוחית, הפרעה בתפקודי הכליות ואי שליטה על סוגרים.
לדברי התובעים, כדי למנוע מומים מסוג זה מפרסם משרד הבריאות מזה כעשור חוזרים בהם הנחיות ברורות וחד משמעיות המורות לציבור הרופאים והאחיות להסביר ולהמליץ לכל אישה שעשוי להרות כי עליה ליטול ויטמין מסוג חומצה פולית (ויטמין B9) באופן רציף.
לדבריהם, את המום הקשה של הפעוטה ניתן היה למנוע בקלות על ידי מתן המלצה לאמה לקחת חומצה פולית, בפרט שמדובר בוויטמין זול וקל להשגה. הם הוסיפו כי להמלצה כאמור הייתה חשיבות יתרה במקרה זה מאחר שמדובר באם ל-11 ילדים שקיימת סבירות גבוהה שמאגרי החומצה הפולית בגופה מדוללים. כמו כן, מדובר באישה דתית חרדית שהציווי ההלכתי מונע ממנה אפשרות להפסקת היריון.
התובעים צירפו חוות דעת רפואית שלפיה נטילת חומצה פולית מונעת באחוזים משמעותיים ביותר את היווצרות המום ממנו סובלת הפעוטה.
חיי מצוקה וסבל
על פי כתב התביעה, ההיריון שבסופו נולדה הקטינה היה הריונה ה-12 של התובעת. כשנה טרם כניסתה להיריון דיווחה האם לרופאת הנשים שלה במכבי כי היא לא מעוניינת באמצעי מניעה. למרות זאת, הרופאה לא המליצה או הסבירה לה כי עליה ליטול חומצה פולית באופן רציף.
בשתי הזדמנויות נוספות באותה שנה ביקרה האם אצל רופאת משפחה אך גם בפגישות אלה לא הוסבר לה דבר אודות חשיבות נטילת הוויטמין. זאת ועוד, גם כשפנתה בשל ״איחור במחזור״ שתקה הרופאה בנוגע לנושא.
בכך, לטענת התובעים, הפרה הנתבעת ״הפרות חוזרות ונשנות״ את הנחיות משרד הבריאות והפרקטיקה הרפואית המחייבת. לדבריהם, רק כשהייתה התובעת בשבוע 12 להריונה, כשלא ניתן היה עוד למנוע את המום, ניתן לה מרשם לחומצה פולית.
התובעים הוסיפו כי במהלך השבוע ה-34 להיריון אובחן המום הקשה בעובר. בשל דתם ואמונתם סירבו ההורים לבצע הפסקת היריון והתינוקת נולדה כשהיא סובלת משסע בעמוד השדרה, עקמת, שיתוק בגפיה התחתונות ואי שליטה על הסוגרים. כיום לדבריהם הפעוטה בת שנתיים וחצי, סובלת מנכות קשה ביותר ונזקקת לטיפול והשגחה צמודים של הוריה.
התובעים סיכמו כי בגין מחדלי הנתבעת נגזר על הקטינה לחיות חיי מצוקה וסבל כשהיא תלויה בהשגחת אחרים ובעזרתם בביצוע כל פעולותיה למשך כל חייה.
מ״מכבי שירותי בריאות״ נמסר בתגובה: "טרם קיבלנו את כתב התביעה. כשיגיע נלמד את פרטיו ונמסור התייחסות מפורטת בבית המשפט״.
המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.
פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.