ביהמ"ש חייב את נהג הרכב, שנהג בחוסר זהירות ולא נתן זכות קדימה, לשאת במרבית נזקי הרוכב
בית משפט השלום בקריות קיבל לאחרונה באופן חלקי תביעת נזקי גוף של רוכב אופנוע שנפצע בתאונת דרכים בטבריה לפני כ-5 שנים. כתוצאה מהתאונה נפגע הרוכב קשות ברגלו השמאלית ונזקק למספר ניתוחים. בהעדר ביטוח בתוקף הוא תבע את נהג הרכב ואת חברת "ש. שלמה" שביטחה אותו במועד התאונה. השופט יובל וסרקרוג הכריע שהנתבעים יישאו ביחד ולחוד ב-70% מנזקי האופנוען, ובסך כולל של כחצי מיליון שקל.
בקיץ 2018 רכב התובע (39) על האופנוע שלו בשעת ערב ברחבי העיר השוכנת לחופי הכינרת. בשלב מסוים, מכונית שהייתה בנתיב הנגדי החלה לפנות שמאלה לחניון תוך שהיא חוסמת את נתיב נסיעתו של הרוכב, שכתוצאה מכך התנגש בה בעוצמה.
לאחר התאונה הובהל הרוכב באמבולנס למיון בית-החולים "פוריה" שם אובחן עם שבר ברגל ופציעה גדולה בשוק. בהמשך הוא נזקק למספר ניתוחים, ביניהם ניתוח פלסטי להשתלת עור. בסך הכול אושפז הרוכב בבית החולים למשך חודש.
בעקבות התאונה הועמד נהג המכונית לדין והורשע בעבירות של סטייה מנתיב נסיעה בנסיבות מחמירות, אי מתן זכות קדימה בפנייה שמאלה, נהיגה בחוסר זהירות והתנהגות הגורמת לנזק ולחבלה של ממש.
בתביעה האזרחית שהגיש נגדו האופנוען ביוני 2020, הוא סיפר שמאז התאונה הוא סובל מכאבים והגבלות תנועה ניכרות ברגל שמאל, חולשה, צליעה וקושי בהליכה ובעמידה. כמו כן, בעקבות הניתוחים רגלו השמאלית התקצרה ב-2 ס"מ, הוא נזקק לטיפולי פיזיותרפיה והיה מרותק לכיסא גלגלים במשך כשנה וחצי.
גם הרוכב אשם
השופט וסרקרוג קבע שממצאי הכרעת הדין הפלילית מאפשרים להטיל על נהג המכונית גם את האחריות הנזיקית לתאונה. בהליך הפלילי נמצא שהנהג לא הסתכל לכיוון התנועה ממולו בזמן שפנה שמאלה, ושהאופנוען לא נסע במהירות מופרזת, כך שהיה על נהג המכונית להבחין בו. לכן קבע השופט שאת עיקר האחריות לתאונה יש להטיל עליו.
לצד זאת הוא ציין כי אף שהאופנוען לא היה ב"מהירות טיסה", נמצא כי עבר את המהירות המותרת. בנוסף, היה לו שדה ראייה פתוח למרחק של כ-100 מטר עד לנהג הרכב, ומדובר היה ביום עם ראות טובה. כמו כן, נהג הרכב רק התחיל בפנייה שמאלה במהירות איטית תוך שהוא מאותת ולא חסם לגמרי את הנתיב. בנסיבות אלה האופנוען יכול היה לחמוק ממנו, אך לא הוכח אפילו שניסה לבלום בלם טרם ההתנגשות. לכן קבע השופט שיש להשית עליו אשם תורם בשיעור של 30%.
בעניין זה הבהיר השופט כי העובדה שהאופנוען נהג ללא ביטוח לכשעצמה אינה מהווה אשם תורם.
בסוגיית הנזק פירט השופט שיקולים נוספים שבגינם יש להפחית מהפיצוי הסופי, כגון היסטוריה תעסוקתית דלה ובלתי רציפה של רוכב האופנוע, כאשר סכיזופרניה ממנה סבל ובגינה הוכר כנכה בביטוח הלאומי הקשתה עליו עוד יותר להתמיד בעבודה.
בסופו של יום נפסק לתובע, בניכוי אשם תורם, פיצוי בסך 409,438 שקל עבור כאב וסבל, הפסדי השתכרות, עזרת צד שלישי והוצאות רפואיות. בנוסף חויבו הנתבעים, ביחד ולחוד, לשלם לתובע שכ"ט עו"ד בסך 95,808 שקל וכן הוצאות משפט.
- באי כוח הצדדים לא צוינו בפסק הדין
עו"ד בארי קפלן
עוסק/ת ב-
נזקי גוף ותאונות
** הכותב/ת לא ייצג/ה בתיק.
המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.
פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.