עורך דין מסביר מה מטרת המערכת, כיצד מוציאים את האישור, מהן המגבלות שלו ומה יקרה אם הבקשה נדחתה
אם לא יהיו עיכובים נוספים, באמצע השנה תיכנס לתוקף מערכת הכניסה החדשה לאירופה – ETIAS ("European Travel Information and Authorisation System"), מערכת אלקטרונית לאישור כניסה לאזור שנגן של מבקרים ממדינות פטורות מאשרה כגון ישראל. המערכת הממוחשבת אמורה לקבל פרטי מבקרים ממדינות הפטורות מאשרה ולבדוק האם ישנה מניעה לכניסתם. ETIAS דומה לאשרת תייר, אך מיועדת לאזרחי מדינות הפטורות מאשרת תיירות לאזור שנגן אשר אין להם דרכון אירופי. מעין "מיני אשרה".
למה דווקא עכשיו?
השימוש ב-ETIAS היה אמור להתחיל עוד בשנת 2022 על מנת לסנן מבקרים שעשויים לעסוק בטרור, פשיעה, ועבודה ללא אשרה באירופה. מדינות כמו ארה"ב וקנדה כבר הפעילו מערכות מסוג זה לפני מעלה מעשור (ESTA וeTA- בהתאם). אפילו ישראל תבקש עכשיו אישור כניסה אלקטרוני, ה-ETA-IL.
לאירופה לעומת זאת לקח יותר זמן להתארגן, עקב הצורך לתאם את תפעול המערכת מול עשרות מדינות שונות והבירוקרטיה האירופית.
איך תעבוד המערכת?
מסיבות מובנות, לא מפרסמים מראש כיצד בדיוק המערכת תסנן את הפונים, על מנת שחורשי רע לא יוכלו לתכנן מראש כיצד לרמות אותה. עם זאת, הנה מה שאנחנו כן יודעים בנוגע לתהליך הפנייה וקבלת אישור ETIAS:
- פונים דרך האתר הרשמי. האתר טרם עלה לאוויר, וכבר ישנם הרבה מתחזים שרוצים לגבות תשלום על מילוי האישור במקומכם.
- הליך קבלת האישור לא אמור להיות מסובך – פרטים אישיים, פרטי הנסיעה, מקום עבודה/לימודים, דרכון, ומידע על (העדר) הרשעות בפלילים, הפרת חוקי הגירה, או סיבות לחשוד שתעסקו בטרור כשתגיעו לאירופה. מילוי הבקשה צפוי לקחת מספר דקות עבור דובר אנגלית.
- לאחר כמה חודשי ניסיון כפיילוט, כל המבקשים לבקר באזור שנגן, כולל ילדים קטינים, יהיו חייבים בקבלת האישור. מי שפטורים מהדרישה הם בעלי דרכון אירופי, בני זוגם וילדיהם.
- במידה שאדם אחר מילא את הבקשה עבור המבקש, יש לציין זאת.
- קטינים ומבוגרים מגיל 70 פטורים מתשלום אגרה (7 אירו).
- יש למלא את טופס הבקשה לפחות 96 שעות (4 ימים) לפני הנסיעה. עדיף כמובן מוקדם יותר – מומלץ לא להזמין כרטיסי טיסה או מלון לפני קבלת האישור.
- ההמתנה לאישור אמורה לקחת כמה דקות עד כמה ימים, אבל ייתכן שייקח יותר זמן אם תידרשו לספק מסמכים נוספים. סיבות אפשריות לעיכובים ודחיות הן דרכון שאינו בתוקף או עומד לפוג תוך פחות מ-3 חודשים, מידע שגוי או סותר, הרשעות קודמות, חשד או הרשעה בהגירה לא חוקית בעבר.
- אישור הכניסה יהיה תקף לתקופה של עד 3 שנים או עד לפקיעת התוקף של הדרכון או תעודת המעבר אתה נרשמתם. לאחר קבלת האישור תוכלו לבלות עד 90 יום מתוך 180 באירופה. כלומר, 3 חודשים מדי חצי שנה במצטבר.
- לא מדובר באותו אישור כמו EES (קיצור של Entry/Exit System) אשר מתעד את כניסתכם / יציאתכם מהאזור ואינו דורש בקשה מראש.
- לבסוף, עצם קבלת האישור אינה מבטיחה שפקידי ההגירה לא ידחו את כניסתכם ככל שיחשדו שהגעתם לאיחוד האירופי למטרות עבודה לא חוקית, עיסוק בפשיעה, טרור ועוד.
שימו לב: טרם פורסם נוהל הגשה מחדש או ערעור על דחייה של בקשה ל-ETIAS אבל אנחנו בטוחים שתהיה קיימת אפשרות לעשות זאת, לבד או בעזרתו של מומחה הגירה.
מה עוד חשוב לדעת על האישור האלקטרוני?
א) לא מדובר בתחליף לאשרת לימודים / עבודה. אזרח זר שרוצה ללמוד או לעבוד באירופה חייב לקבל אשרה ספציפית. עבודה, לימודים, או השתקעות באירופה ללא האישורים המתאימים יגרמו לגירוש חזרה לישראל.
ב) אירופה והאיחוד האירופאי / אזור שנגן אינם זהים. ישנן ארצות (כגון קפריסין) שאינן חלק מאזור שנגן נכון לשנת 2024, ודרישות הכניסה אליהן שונות. מומלץ לבדוק מראש לפני הנסיעה.
המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.
פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.