במהלך תקדימי קבע בית משפט השלום כי המדינה התרשלה כשלא פיקחה על המכולות בהן אסף החקלאי את הציוד של העסק שלו, ועליה לפצות אותו בשווי הציוד שנגנב – כ-806 אלף שקל.
שלמה וסרטייל התגורר בישוב גני טל שבגוש קטיף, ועבד כחקלאי באזור. לקראת פינוי יישובי גוף קטיף במסגרת תכנית ההתנתקות, המדינה הציעה למפונים מכולות לפינוי הציוד שלהם. לבעלי בתים ניתנו שתי מכולות ולבעלי עסקים הוענקו מכולות בהתאם לצרכי העסק.
נגרם לכם נזק?
פנו ל- עורך דין נזיקין
וסרטייל קיבל מהמדינה הקצאה של מכולות ויחד עם מספר חברים ובני משפחה אסף לתוכן את כל הציוד החקלאי שלו.
באחד הבקרים של אוגוסט 2005 גילה וסרטייל כי שלוש מהמכולות נגנבו בלילה והוא איבד את כל הציוד שהיה בתוכן. שבע שנים לאחר מכן, הוא תביעה נגד המדינה באמצעות עו"ד יובל גנן.
בתביעה נטען כי המדינה הייתה חייבת להשגיח על הציוד שבמכולות, משום שלא אפשרה לתושבים המפונים לחזור לאזור ולהציב שומרים מטעמם. עוד נטען כי מעבר לציוד שהיה במכולות גם נעלם ציוד נוסף, שהעביר לאזור המשתלות בדרום אשקלון, וגם עבורו וסרטייל זכאי לפיצוי. לתביעה צורפה גם חוות דעת של שמאי שהעריך את הנזק שנגרם לווסרטייל ב-1.1 מיליון שקל.
המדינה טענה באמצעות עו"ד נדב ביננבאום, כי מהרגע שהמכולות הוקצו לתושבים, האחריות לשמירה על המכולה ותכולתה הוטלה עליהם. בנוסף הגישה המדינה חוות דעת שמאי מטעמה, שלפיה הנזק מוערך ב-806,705 פחות 25% ממכולה שלא נגנבה ווסרטייל לא פירט מה היה בתוכה.
פחת על הציוד
השופט מרדכי בורשטין הסביר כי החוק לכאורה פוטר את המדינה מאחריות השמירה וההשגחה על חפצי התושבים, אולם, במקרה הזה ישנם שיקולים המטים את הכף לעבר חיובה בפיצוי.
ראשית, המנגנון של הוצאת המכולות מהגוש יצר למעשה הסתמכות של המפונים על המדינה, מאחר שלא ניתנה להם הרשות לשהות בגוש לאחר הפינוי ולשמור על המכולות.
שנית, לדעת השופט המדינה התרשלה כשלא דאגה שהמכולות יסומנו באופן ייחודי ולא יצאו מהאזור ללא פיקוח. כל רכב שנכנס ויצא מגוש קטיף היה באחריות הצבא, באישור ותחת שליטתו הבלעדית, ובכך נלוותה לו האחריות לוודא שאחרים לא ייקחו את הרכוש מהשטח. כשהמדינה לא דאגה שהרכוש לא יילקח, היא הפרה את חובתה כלפי המפונים.
עם זאת, התביעה לפיצוי עבור הציוד שנעלם נדחתה. לדעת השופט, וסרטייל לא הוכיח מתי הציוד נעלם ושהיעלמותו נבעה מרשלנות המדינה. כמו כן, בניגוד לגוש קטיף, באזור אשקלון – אליו הועבר הציוד – הייתה לווסרטייל האפשרות להציב שומר בעלויות נמוכות, אולם הוא בחר שלא לעשות כן.
בנוגע להערכת הנזק קיבל השופט בורשטין את חוות הדעת של השמאי מטעם המדינה משום שהיא, בניגוד לחוות הדעת מטעם התובע, כללה פחת על מחירי הסחורה והציוד. עם זאת, קבע השופט שלא להפחית רבע מהסכום על אחת המכולות, לאחר שקיבל את עמדת וסרטייל כי זו הייתה ריקה.
לבסוף נקבע כי הפיצוי שתעניק המדינה לתובע עבור תכולת המכולות שנעלמו יהיה בסך 806,705 אלף שקל. לסכום זה יתווספו הוצאות משפט ושכר טרחת עורך דין בסך 140 אלף שקל.
* המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.
אתר המשפט הישראלי "פסקדין"
www.psakdin.co.il
המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.
פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.