בן 5 נדרס כשחצה את הכביש ואובחן עם פגיעת ראש קשה. הפוגע התחמק מאחריות והקרן לפיצוי נפגעי תאונות דרכים לקחה על עצמה לממן את הפיצויים ולגבות מהנהג החזרים
פסק דין של בית המשפט המחוזי בבאר שבע שפורסם לאחרונה קבע כי נער בדואי בן 17.5 זכאי לפיצויים של כ-3.7 מיליון שקלים עקב תאונת דרכים קשה שעבר בגיל 5, בגינה הפך לבעל מוגבלות שכלית. הקרן לפיצוי נפגעי תאונות דרכים "קרנית" נטלה על עצמה את האחריות לתשלום ותגבה מהנהג הפוגע החזרים.
התאונה התרחשה ב-2007 כשהנער, אז בן 4 ו-8 חודשים, חצה את הכביש. אחרי אשפוז של כ-3 שבועות בבית החולים סורוקה שבבאר שבע ושיקום של כ-7 חודשים בבית לוינשטיין שברעננה הוא שוחרר עם אבחנה של פיגור קל-בינוני בעקבות פגיעת ראש חמורה.
התביעה לפיצויים הוגשה תחילה נגד "קרנית" ונגד חברת הביטוח של הנהג הפוגע. אבל חברת הביטוח יצאה מהתמונה לאחר שהתברר שככל הנראה הרישיון שלו לא היה בתוקף. כדי להקל על התובע הודיעה "קרנית" שתיקח על עצמה את האחריות לתשלום והגישה הודעת צד שלישי נגד הנהג כדי שתוכל לגבות ממנו החזרים. הנהג לא שיתף פעולה עם ההליך גם אחרי צווי הבאה ועיקולים וההודעה התקבלה במלואה.
לצורך בירור היקף הפיצויים מונו מומחי נוירולוגיה ושיקום שמצאו כי לתובע נכות רפואית של 50% שחלקה נובע מהזנחה שיקומית.
"קרנית" ביקשה לפיכך לייחס לתאונה אחוזי נכות מופחתים בטענה שיש להחריג את נזקי ההזנחה שלהם אחראית המשפחה שלא דאגה לשיקום התובע. היא הוסיפה כי טיפולים ושילוב במסגרת חינוכית מותאמת היו יכולים לשפר את מצבו ולהפחית את היקף הפיצוי.
פיקוח הדוק על הכספים
מטעם התובע נטען לעומת זאת כי אין להטיל עליו את האחריות לכך שלא קיבל את העזרה לה היה זקוק, והשופטת גאולה לוין הסכימה עם טיעון זה.
נקבע כי למרות הסביבה הדלה בה גדל התובע – לאמו עוד 14 ילדים ולאביו 43 ילדים משלוש נשים שונות, כששני הוריו לא עובדים ומתקיימים מקצבאות ביטוח לאומי – הוא היה מתפתח באופן תקין אלמלא התאונה ולא זקוק לשיקום כלל.
השופטת לוין הוסיפה כי "בהיות התובע קטין אשר אינו מסוגל לדאוג בכוחות עצמו לקבלת טיפול רפואי ושיקומי ולמסגרת חינוכית הולמת, אין מקום להפחית מהפיצוי לתובע בגלל חובת הקטנת הנזק".
"גם אם יכלו הוריו לעשות יותר למענו, ולו בקבלת טיפולים במסגרת קופת החולים", כתבה, "עדיין אין לזקוף לחובת הקטין את מחדלי הוריו".
השופטת אף החליטה שלנוכח העובדה שהתובע, במצבו, לא יוכל להשתלב בשוק החופשי ולכל היותר יוכל לעבוד במפעל מוגן בשכר נמוך ביותר, אובדן כושר עבודה שלו יעמוד על 80% מהשכר הממוצע במשק. בהתאם לכך הועמדו הפסדי השכר והפנסיה שלו על כ-2.4 מיליון שקל. בנוסף נפסקו לו כ-1.3 מיליון שקל על כאב וסבל, עזרה, הוצאות ניידות וטיפולים.
עם זאת, כדי למנוע כפל פיצוי, נקבע כי בשלב זה קרנית תעביר לאפוטרופוסים כ-1.5 מיליון שקל בתוספת שכר טרחת עורך דין של כ-230 אלף שקל. יתרת הסכום תוקפא עד שיפעלו למימוש זכויותיו של התובע בביטוח לאומי, ותועבר בקיזוז הגמלאות שיקבל.
לבסוף, השופטת הורתה לבית הדין השרעי לפקח באופן הדוק על האפוטרופוסים כדי לוודא שהפיצויים אכן יופנו למימון צרכי התובע ויושקעו בצורה נבונה.
עו"ד רן שקד
עוסק/ת ב-
נזקי גוף ותאונות
** הכותב/ת לא ייצג/ה בתיק.
המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.
פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.