יורשיהם של בעלי קרקע בעפולה גיבשו מול הרוכשים הסכם פשרה לביטול הסכם מכר מ-97'. מנהל מיסוי מקרקעין לא האמין שהביטול אמיתי וטען שמדובר בעסקה חדשה אך חברי ועדת הערר לא קיבלו את עמדתו.
ועדת הערר לפי חוק מיסוי מקרקעין (שבח ורכישה) שליד בית המשפט המחוזי בנצרת ביטלה לאחרונה את החלטת מנהל מיסוי מקרקעין נצרת לדחות הודעה על ביטול עסקת מכר של קרקע בעפולה מלפני 22 שנה – החלטה שמשמעותה כי לא יוחזר המס ששולם בגינה. יו"ר הוועדה השופטת עירית הוד דחתה את טענת המנהל כי הביטול היה פיקטיבי וקבעו כי למרות הזמן הרב שחלף עד למשלוח הודעת הביטול על-ידי יורשיהם של המוכרים, הוכח שהעסקה לא בוצעה בפועל וביטולה היה כן ואמיתי.
העסקה נכרתה בין תושבי ארה"ב קשישים שאחד הרוכשים איתר עבורם את הקרקע והיא נמכרה לו ולשישה רוכשים נוספים תמורת 105 אלף דולר בלבד.
לימים, יורשיהם של המוכרים גילו שהשטח נמכר כקרקע חקלאית אף שהיא יועדה למגורים וסכום התמורה היה בלתי סביר באופן קיצוני ביחס לשווי האמיתי של הקרקע שעמד בזמנו על 6.3 מיליון שקל.
ב-2014 הם הגישו בעקבות זאת תביעה לביטול העסקה ולבסוף ההליך הסתיים בהסכם פשרה שבמסגרתו הוסכם על ביטול העסקה תמורת תשלום של כ-5 מיליון שקלים לרוכשים. סכום שכולל את החזר התמורה בתוספת ריבית והצמדה, תשלום עבור הוצאות הפעולות המשפטיות הרבות שבוצעו בשל מורכבות מצבה של הקרקע וכן שכר טרחה עבור פעולות האיתור.
לאחר מכן הגישו היורשים הודעה למנהל מיסוי מקרקעין על ביטול העסקה לצורך החזר מס השבח אך הוא דחה אותה בטענה שאינו מאמין שהעסקה אכן בוטלה.
בין היתר נטען על-ידי המנהל כי הזמן הרב שחלף עד לביטול מעיד שהקרקע כבר הועברה לרוכשים והעסקה הייתה סופית וגמורה. עוד נטען כי בתקופה הזו ערך הנכס השתנה ולמעשה הסכם הפשרה במסגרתו הובטח לרוכשים סכום לא מבוטל מבטא עסקה חדשה לחלוטין.
פער קיצוני
לאחרונה קיבלה ועדת הערר לפי חוק מיסוי מקרקעין ערר שהגישו היורשים כנגד החלטה זו, במסגרתו חזרו והדגישו כי הביטול היה אמיתי.
יו"ר הוועדה, שופטת עירית הוד, קבעה כי הראיות והעדויות שהציגו היורשים שכנעו אותה כי אכן רצו לבטל את העסקה באמת ובתמים מסיבות שונות, העיקרית שבהן היא הפער הקיצוני בין שווי הקרקע לבין התמורה שסוכמה בהסכם.
השופטת לא ראתה לזקוף לרעת היורשים את פרק הזמן שחלף מהמכירה ועד תביעת הביטול שכן השתכנעה כי פעלו מיד לאחר שהתוודעו לנתונים שונים ושנויים במחלוקת לגבי העסקה.
השופטת הוסיפה עוד כי לא הוכח שמדובר בעסקה חדשה, שבה לכאורה הרוכשים מכרו ליורשים את הקרקע חזרה, שהרי עד היום הם לא תפסו חזקה על הקרקע ולא רשמו את זכויותיהם, ולמעשה העסקה מעולם לא הכתה שורשים במציאות.
בנוסף, השופטת לא סברה שמתווה התשלום שעליו סוכם היה מופרך בהתחשב במורכבות העסקה.
בסיכומו של עניין השופטת קבעה כי ביטול העסקה היה כן ואמיתי, וכי בנסיבות שבהן הסכם המכר לא שינה את המציאות בשטח, בהחלט אפשר להחזיר את הגלגל אחורה.
חברי הוועדה ד"ר נתן מולוכו ועו"ד חיים שטרן הסכימו עם קביעותיה של השופטת, ולפיכך הערר התקבל ומנהל מיסוי מקרקעין חויב לקבל את הודעת הביטול ולשלם הוצאות של 30,000 שקל.
- ב"כ העוררים: עו"ד י. כפרי
- ב"כ המשיב: פרקליטות מחוז צפון
עו"ד האלה חמדאן
עוסק/ת ב-
מיסים
** הכותב/ת לא ייצג/ה בתיק.
המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.
פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.