בניית אתר אינטרנט היא חלק בלתי נפרד מניהול עסק חדש או ותיק. בטרם ניגשים למשימה, חשוב להכיר מספר הוראות בסיסיות הנוגעות לזכויות יוצרים, הגנת הפרטיות, הגנת הצרכן ועוד. אם אתם מקימים אתר חדש או מנהלים אתר קיים, הטור הזה הוא בשבילכם.
שם האתר
רבים סבורים כי בחירת שם לאתר היא אקראית וניתן "לתפוס" כל שם פנוי. חשוב לדעת כי גם שם פנוי יכול להיות סימן מסחרי רשום או מוכר היטב של חברה ישראלית או זרה ובחירת שם מבלי לבדוק זאת עלולה לחשוף את בעל האתר לתביעות משפטיות.
חשוב גם לא לבחור לאתר שם "בנאלי" המחליש את הסיכויים להגן עליו מול המתחרים ולהעדיף שם שיזוהה אתכם באופן בלעדי. כך למשל, בית המשפט דחה תביעה שהגישה חברת "זר מתוק" כנגד שתי מתחרות שהשתמשו בשם זה וקבע כי מדובר בביטוי תיאורי שאינו מזוהה עם התובעת באופן בלעדי.
לייעוץ בתחום:
עורך דין תקשורת ואינטרנט
חוקיות התכנים
בטרם בניית אתר חדש מומלץ לבדוק האם האתר ותכניו פועלים בהתאם לחוק. ישנן סוגיות רבות שיש לבדוק בהקשר זה, בהתאם לאופיו הייחודי של האתר, למשל בכל הקשור להימורים והגרלות, שיתוף קבצים, הורדות פירטיות, פרסום תכנים המופיעים באתרים אחרים וכד'.
תקנון האתר ואחריות המשתמשים
תקנון האתר הוא מעין "פוליסת ביטוח". בתקנון בעל האתר מגדיר את תנאי השימוש של הגולשים ואת תנאי הפטור שלו מאחריות.
אם האתר מאפשר גם לגולשים להעלות תכנים, חשוב שהתקנון יחייב אותם להעלות תכנים חוקיים בלבד ויזהיר שלא להעלות תכנים פוגעניים או תכנים המפרים זכויות יוצרים. כמו כן, חשוב לכלול בתקנון הוראה בה בעל האתר מצהיר כי אינו אחראי לתכנים המועלים על ידי הגולש. מומלץ לחייב את הגולשים לאשר באופן אקטיבי כי קראו והסכימו לתקנון.
זכויות יוצרים
מרבית התכנים המקוריים המופיעים ברחבי הרשת כגון תמונות, טקסטים, קליפים, שירים ואלמנטים של עיצוב ולוגו מוגנים בזכויות יוצרים. כל העתקה שלהם ללא הרשאה מפורשת של היוצר או בעל הזכות, עלולה לחשוף את המשתמש לתביעה של מאות אלפי שקלים. אחד הסייגים לכך הוא "שימוש הוגן", המתאפשר במקרים מסוימים למטרות לימוד עצמי, מחקר, ביקורת, דיווח עיתונאי או הראה ובחינה על ידי מוסד חינוך.
כך למשל, ניתן פסק דין נגד ההוצאה לאור "מפה" שהשתמשה בתמונות מאתר "פליקר" בניגוד לתנאי הרישיון והיא חויבה בפיצוי של כ-50,000 שקל. במקרה אחר הנתבע פרסם ללא רשות תמונה מתוך קטלוג פרסומי שהופק על ידי התובע ונקבע כי יפצה אותו ב-9,000 שקל.
הסכמים מול ספקים
חשוב כי בניית אתר האינטרנט תלווה בהסכמים מסודרים מול בונה האתר, המעצב וכל הספקים שלוקחים בו חלק.
חשוב גם שההסכם יכלול לוח זמנים מסודר לעבודה ומנגנון מהיר לישוב סכסוכים. בנוסף חשוב שיקבע כי זכויות היוצרים על התכנים יישארו בידיכם. אם בכוונתכם לתת קרדיט לבונה האתר או לאפשר לו להציג את האתר בתיק העבודות שלו, מומלץ להסדיר זאת בחוזה.
לשון הרע ופגיעה בפרטיות
חוק לשון הרע האוסר על הוצאת דיבה חל גם על תכנים המפורסמים ברשת. פסק הדין המנחה בעניין רמי מור קבע כי בהיעדר חקיקה בתחום לא ניתן לחשוף את פרטיהם של גולשים אלמונים המפרסמים דברי לשון הרע.
חוק הגנת הצרכן
מטרת דיני הגנת הצרכן היא להגן עליו מפני עושק, הטעיה ומרמה, ולדאוג לכך שיסופק לו כל המידע האפשרי בקשר לעסקה. אחת השאלות שעלתה בפסיקה בהקשר זה היא האם עסקה המבוצעת באתר אינטרנט היא סוג של חוזה צרכני. בפסק דין חבר אבשלום (ת"ק 2385/07) נקבע כי חוק הגנת הצרכן חל גם על אתרי אינטרנט. באותו מקרה נפסק כי לקונה זכות לדרוש את קיום העסקה במחיר שפורסם באתר.
עוד נפסק כי לא ניתן להתנות על דיני הגנת הצרכן והם יחולו גם אם הלקוח הסכים באתר לתנאים אחרים או ויתר עליהם.
לכן כשמקימים אתר אינטרנט מסחרי חשוב לבדוק כי התנאים הקבועים בתקנון מתאימים להוראות חוק הגנת הצרכן.
הנחיות מיוחדות לאתרי מסחר אלקטרוני
חוק הגנת הצרכן מסדיר את זכותו של הצרכן לבטל עסקת "מכר מרחוק". מדובר במגוון רחב של עסקאות הכוללות מכירת נכס או מתן שירות ללא נוכחותם הפיזית של הצדדים.
כשהמכירה מתבצעת באינטרנט, חלה חובה על המוכר לכתוב בתקנון כי הצרכן זכאי לבטל את העסקה. עליו לציין בנוסף את שמו וכתובתו, את התכונות העיקריות של המוצר, האם המחיר כולל הובלה, מהם תנאי התשלום והאחריות ומהם מועדי האספקה הצפויים.
לסיכום
חוקי האינטרנט והפסיקה בתחום הם דינאמיים ונמצאים בהתפתחות מתמדת והסקירה שלעיל אינה ממצה. בטרם הקמת האתר שלכם מומלץ לבחון את הסוגיות המשפטיות הייחודיות לו על מנת להגן על עצמכם מפני תביעות עתידיות.
ניהול אתר אינטרנט חושף את בעל האתר לאחריות משפטית רבה. יש לוודא כי כל שלבי בניית האתר, החל משימוש בתכנים ועיצובים ועד לפרסומו ותחילת פעילותו מוסדרים בחוזים מתאימים ובתקנון תנאי שימוש המגן על בעל האתר מפני תביעות משפטיות יקרות.
* עורכת דין רחל אלקלעי עוסקת בדיני תקשורת ואינטרנט
*** המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.
גולשים בסלולרי? לשירות מיידי מעורך דין הורידו את Get Lawyer
אתר המשפט הישראלי "פסקדין"
www.psakdin.co.il
המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.
פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.