אינדקס עורכי דין | פסיקה | המגזין | טפסים | פסקדין Live | משאלים | שירותים משפטיים | פורום עורכי דין נגישות
חיפוש עורכי דין
מיקומך באתר: עמוד ראשי >> מגזין >> תמ"א 38 >> פירוק שיתוף בדירה יעוכב בגלל פינוי-בינוי?

פירוק שיתוף בדירה יעוכב בגלל פינוי-בינוי?

מאת: עו"ד יובל גנן | תאריך פרסום : 06/10/2024 14:49:00 | גרסת הדפסה

עו"ד יובל גנן | צילום: יוני ריף. אילוסטרציה חיצונית: C.H. Yu on Unsplash

בעוד שבעלת רוב הזכויות בדירה עתרה למכור אותה לאלתר, הבעלים הנוספת ביקשה לחכות עם המכירה עד תום הפרויקט שצפוי להשביח את הנכס ולהעלות את שוויו. בית המשפט הכריע

דירה בבניין שצפוי לעבור פינוי-בינוי תימכר לאלתר, חרף התנגדות אחת מבעליה – כך נקבע לאחרונה בבית המשפט למשפחה בחיפה. המתנגדת ביקשה לעכב את פירוק השיתוף בדירה לאחר סיום הפינוי-בינוי, בטענה שעשייתו קודם לכן יגרום לה הפסדים בדמות אי קבלת חלקה בהשבחת ערך הנכס, אך השופטת הילה גורביץ עובדיה דחתה אותה.

התובעת והנתבעת הן אחיות, בעלים במשותף של דירת אימן המנוחה. התובעת מחזיקה בחלק הארי של הדירה, 94%, אחרי ששאר אחיה הסתלקו מהעיזבון לטובתה, בעוד אחותה הנתבעת הינה בעלים על ששת האחוזים הנותרים. ביולי 2021 הגישה בעלת מרבית הזכויות בדירה את התביעה לפירוק שיתוף.

בתביעתה סיפרה האישה שהיא מחזיקה בדירה מזה ארבעה עשורים, כאשר בשלב מסוים נערך הסכם בין כלל האחים, לרבות הנתבעת, לפיו הם מסתלקים מעיזבון האם המנוחה לטובתה. בנסיבות אלה, טענה, יש להורות על פירוק השיתוף בדירה לאלתר תוך העברת חלקה של אחותה, הנתבעת, לבעלותה.

הנתבעת, מצדה, כפרה בתוקף ההסכם שנערך לטענתה תחת לחץ פסול שהפעילה התובעת על אחיה. הנתבעת הוסיפה שאחותה אף נהגה בחוסר תום לב, עת ביקשה מאחיה להסתלק מהעיזבון לטובתה מבלי לשתף אותם שהבניין צפוי לעבור פינוי-בינוי אשר עתיד להשביח את הדירה.

במצב שנוצר עתרה הנתבעת להמתין עם פירוק השיתוף עד לתום הפינוי-בינוי, כדי ליהנות מהעלייה בשווי הדירה.

מגולם במחיר

השופטת גורביץ עובדיה הסבירה שחוק המקרקעין קובע עקרון על, לפיו כל שותף במקרקעין משותפים זכאי, לפי רצונו, לעתור לפירוק שיתוף. מכאן שהתובעת, כבעלי חלק מהדירה, רשאית הייתה לעתור לפירוק השיתוף, כשלא הוכח כי מתקיימים בנסיבות העניין חריגים כלשהם המונעים זאת ממנה, כגון סעיף בהסכם המגביל את יכולת פירוק השיתוף, או חוסר תום לב.

"אשר לטענות הנתבעת כי הסתלקות האחים לטובת התובעת נעשתה סמוך להגשת התביעה מבלי שגולה להם קיומו של פרויקט פינוי-בינוי", כתבה השופטת כי "טענות אלו אין מקומן בהליך זה. מעת שניתן צו ירושה על בסיס הסתלקויות, שהן בתוקף, הרי שהצו מחייב כלפי כולי עלמא".

זאת ועוד, ציינה השופטת, התנגדות הנתבעת אינה לעצם פירוק השיתוף אלא לעיתויו בלבד, כך שייעשה אחרי סיום הפינוי-בינוי. אלא שלדבריה זכויות הנתבעת, הלכה למעשה, לא תיפגענה אף אם מכירת הדירה תיעשה לאלתר, שכן שמאי בית המשפט אשר העריך את שווי הדירה לצורך מכירתה, לקח בחשבון את העובדה שהבניין צפוי לעבור פינוי-בינוי וגילם זאת במחיר.

זאת ועוד, חידדה השופטת לקראת סיום, אם המחוקק היה סבור שיש לעכב פירוק שיתוף של נכס בעל פוטנציאל השבחה אשר טרם מומש, או שמצוי בעיצומו של פינוי-בינוי, הוא היה קובע זאת בחוק במפורש. משלא עשה זאת, קבעה, אין להגביל את זכות התובעת לעתור לפירוק שיתוף בכל עת.

לאור האמור השופטת קבעה שהדירה תימכר לאלתר כבקשת התובעת, תוך חיוב אחותה בהוצאות ושכ"ט עו"ד בסך 13,500 שקל.

  • ב"כ התובעת: עו"ד דוד רוזן
  • ב"כ הנתבעת: עו"ד שושנה ברוידה בן דוד
עו"ד יובל גנן עוסק/ת ב- תמ"א 38
** הכותב/ת לא ייצג/ה בתיק.

המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.

פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.

פסקי דין קשורים

קטגוריות


שאל את המשפטן
יעוץ אישי שלח את שאלתך ועורך דין יחזור אליך
* *   
   *
 


תגובות

הוסף תגובה
אין תגובות
שירותים משפטיים





עורכי דין בתחום תמ"א 38 באזור :
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות











כתבות נוספות בתחום תמ"א 38
מחדל הממ"דים: איך קרה שלמיליוני אזרחים עדיין אין הגנה מטילים?
עו"ד גיא פרבמן | צילום: שמרית מאור, אילוסטרציה: Maciej Ruminkiewicz on Unsplash
בהתחדשות עירונית הגודל כן קובע?
עו"ד אוהד הרן | צילום: פוטו פרג׳, אילוסטרציה: zanck FL on Unsplash

כל הזכויות שמורות לפסקדין - אתר המשפט הישראלי
הוקם ע"י מערכות מודרניות בע"מ